museum-digital
CTRL + Y
en

Balatoni Múzeum

1898-ban alakult meg Keszthelyen – többek közt – Csák Árpád és Lovassy Sándor kezdeményezésére a "Balatoni Múzeum Egyesület". A múzeum épülete 1925–1928 között épült Györgyi Dénes tervei szerint neobarokk stílusban. Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit. 1936-ban a múzeum a sümegi Darnay Múzeummal egyesült, gyűjteménye jelentősen növekedett. Az ígéretes fejlődést a második világháború szakította meg. 1945-ben a gyűjtemények legértékesebb darabjai vagonokra rakva a zalaegerszegi vasútállomáson egy bombatámadás során megsemmisültek. A háború után a múzeum vezetőjeként Endrődi Sebő is tevékenyen részt vett a keszthelyi Balatoni Múzeum újjáépítésében. Az 1949-ben bekövetkezett államosítás után szilárdult meg ismét a múzeum helyzete és indult újra a gyűjtőmunka. A múzeum 2012-ben elnyerte "Az Év Múzeuma 2011" címet, 2014-ben pedig Podmaniczky-díjat kapott. - (Wikipedia 13.07.2019)

"1898-ban alakult meg Keszthelyen – többek közt Csák Árpád és Lovassy Sándor kezdeményezésére – a Balatoni Múzeum Egyesület. A múzeum épülete 1925–1928 között épült Györgyi Dénes tervei szerint neobarokk stílusban. Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit. 1936-ban a múzeum a sümegi Darnay Múzeummal egyesült, gyűjteménye jelentősen növekedett. Az ígéretes fejlődést a második világháború szakította meg. 1945-ben a gyűjtemények legértékesebb darabjai vagonokra rakva a zalaegerszegi vasútállomáson egy bombatámadás során megsemmisültek. Az 1949-ben bekövetkezett államosítás után szilárdult meg ismét a múzeum helyzete és indult újra a gyűjtőmunka." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objects and visualizations

Relations to objects

Az ősz elvitte a nyaralók karneválját, de komoly munkát hozott a Balatonhoz címűDr. Sági Károly TIT tagsági igazolványaGyulai Ferenc; Petánovics Katalin: A Balaton természeti képe. A láp hasznaSági János élete és munkássága című mű125 esztendő, 125 műtárgy. Válogatás a Balatoni Múzeum gyűjteményeiből
Show objects

Relations to actor

This actor (left) is related to objects with which other actors (right) are related to

[Relation to person or institution] Balatoni Múzeum

Show relations to actors

Relations to time periods

Show relations to time periods

Activity (Interactions with objects)

[Last update: ]