museum-digital
CTRL + Y
en
Design DigiTár – Iparművészeti archívum Digitális iparművészeti archívum (kiállítási katalógusok, újságcikkek, fotók, mappák) Kerámiaművészet (szilikátművészet) [PINCZEHELYI_14]
https://bu.hu.museum-digital.org/data/hu-bu/resources/documents/201909/26123433093.pdf (Design DigiTár – Iparművészeti archívum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Design DigiTár – Iparművészeti archívum (CC BY-NC-SA)
1 / 64 Previous<- Next->

II. Kerámia Symposion, Siklós, 1970

Description

Az 1970-ben megrendezett "symposion" (szimpózium) - ahogy azt meghatározták az első rendezvény programkoncepciójában - a kísérletező kutatás, tapasztalatszerzés, technikai ismeretek átadásának, gyarapításának lehetőségét kínálta. A tervezés, kísérletezés tartalmi és formai meghatározása helyett a sokrétű alkotómunkát kellett biztosítania.

A "symposiont" a Baranya megyei Tanács V. B., a Siklósi Járási Tanács V. B., a Művelődésügyi Minisztérium és a Magyar Képzőművészek Szövetsége közreműködésével rendezték meg. Katalógusát PINCZEHELYI SÁNDOR képzőművész tervezte.

Pinczehelyi vörös agyaglap felületén jelenítette a kétnyelvű feliratot. A kompozíció bal oldalán meandert formázó agyagrelief látható, ez a klasszikus motívum a szimpóziumon születő tárgyak művészi, klasszikus értékrendbe helyezhető értékét hangsúlyozza.

Az esemény katalógusát CSENKEY ÉVA és HARS ÉVA művészettörténészek szerkesztették. A kiadványban számos értékes archív fotó található mind a helyszínről, mind a részt vevő alkotókról.

Fotó : NÁDOR KATALIN
F. k.: Hárs Éva
71-1085 Pécsi Szikra Nyomda — F. v.: Melles Rezső

Material/Technique

Papír, matt műnyomó, fotó

Object from: Design DigiTár – Iparművészeti archívum

A Kádár-korszakban és azt követő évtizedben megvalósult iparművészeti kiállításokat dokumentáló online adatbázis. Az adatbázis célja, hogy...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.