museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_89.2808.1.]
Újpesti indóház (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
2 / 4 Previous<- Next->

Újpesti indóház

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az épület 1867-ben épült, Wagner János tervei alapján. A hajdani lóvasút indóházaként, pihenőhelyként szolgált a lovak és a vasutasok számára.
A fővárosi tömegközlekedés legrégebbi megmaradt épülete, mely az első pest-budai lóvasút vonalának egyik végállomása volt.
Az indóház a 2000-es évek elejéig romos állapotban állt, amikor is új tulajdonosainak jóvoltából visszanyerte eredeti szépségét.

Az indóház mögött, a villamosok térhódításával, a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság 1895-ben új kocsiszínt építtetett az új villamosok számára, a lóvasúti istállók helyére.
A villamosok innen a IV. kerület belseje felé haladtak az Árpád úton. 1982. július 1-től eredeti funkciója megszűnt, a villamosvágányokat felszedték, a járatokat átszervezték, a remizt pedig bezárták.

Az egykori szerelőcsarnokban ma szupermarket üzemel, az épület maga ipari műemlék.

Az indóház homlokzatán látható két fej, amelyeket a városi legenda szerint a régi, az Astoriánál álló Nemzeti Színházról mentettek át az épületre. Ezt cáfolja azonban számos korabeli fénykép, amelyen jól látszik, hogy az indóház eredetileg is faun-fejekkel díszített volt – a színházat pedig csak a 20. század legelején bontották el.

Material/Technique

Papír /fekete- fehér

Measurements

30 x 23 cm

Map
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.