museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_88.186.6.]
Budapesti Ampullagyár (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Previous<- Next->

Budapesti Ampullagyár

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A Váci úton alapította meg Kremeneczky János a Magyar Wolframlámpagyárat, 1913-ban. Az izzólámpákon túl szárazelemekkel és egyéb villamossági cikkek gyártásával is foglalkozott.

A Magyar Wolframgyár kereskedelmi szerve 1924. október 1-én nevét Orion Villamossági Rt-re változtatta és 1925-től valamennyi gyártmányát, ORION védjeggyel ellátva hozta forgalomba, belföldön és külföldön egyaránt.
Kremenczky gyára és a nemzetközileg is ismert Egyesült Izzólámpa és Villamossági Vállalat között évtizedeken keresztül folyt a konkurencia harc, amikor is, 1931-ben az Egyesült Izzó megszerzi a wolframgyár részvényeinek többségét, majd Kremeneczky 1934. októberében bekövetkezett halálával a vállalat kizárólagos irányítása az Egyesült Izzó kezébe került.

Az 1930-as évek végén a vállalat profilbővítést hajtott végre és hőpalackok, orvosi üvegáruk, ampullák gyártását kezdte meg. Emiatt a rádiókészülékek gyártását az Egyesült Izzó telepére, Újpestre, a Váci út 77 szám alá helyezte át az Igazgatósággal együtt és a Váci út 99-ben csak a rádiókészülékek javítása és az egyéb cikkek gyártása maradt.
A Budapest Ampullagyár 1951-ben vált önálló üzemmé.

Material/Technique

Papír / fekete-fehér

Measurements

9 x 12 cm

Links / Documents

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.