museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_89.2631.1.]
Brunner gyár dolgozói (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Brunner gyár

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A különleges cég 1883-ban iparcikkek kereskedésére alakult. A jó üzletmenetben bízva a tulajdonosai 1887-ben gyártelepet létesítettek a Külső-Váci út 148. sz. alatt, ahol a gépgyártáshoz használatos kovácsolható vasöntvények gyártását honosították meg olyan jelentős mértékben, hogy a gyártás mellett technológia-fejlesztéssel is foglalkozhattak. Különlegességként sikerült a cégnek a kovácsolható vasöntvény-gyártás hosszadalmas processzusát lerövidíteni és öt év kitartó munkával ezt az új iparágat meghonosítani.
Az 1890-es évek derekán, a gyártelepen átlagosan 130 munkás dolgozott, zömmel az öntödében ahol a kézi formázók mellett 120 formázó gép segítette elsősorban a tömegtermelést. Kovácsolható vasöntvényből és egyéb műöntvényből elsősorban a mezőgazdasági gépgyártás, a lakatos és kocsigyártó ipar szükségleteit fedezte. A 18 lőerős gőzgéppel felszerelt szerszám – és gépgyártási ágazata pedig lánckerekek, alakos öntvények és mérlegek gyártásával is foglalkozott, továbbá készítettek ajtó- és ablakvasalásokat, egyéb műszaki tömegcikk-árut.
A Váci úti telephelyen 1905-ben megjelent a Gugler és Forray Első Magyar Lágyvas- és Acélöntőgyára nevű cég, berendezésekkel vas-, temper- és lágyöntvényeket állított elő, s valamikor 1913 táján meg is szűnt.

Material/Technique

Papír /fekete- fehér

Measurements

12 x 17 cm

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.