museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_88.190.3.]
Kender-Juta és Textilipari Rt. (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Kender-, Juta és Textilipari Rt.

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Gyárrészlet.

A gyár 1883. májusában létesült, egy osztrák tőkéscsoport által, Első Osztrák Jutafonó és Szövőgyár Rt. néven.
1921-ben vette fel a Kender- ,Juta és Textilipari Rt. nevet. Fő profilja: csomagolási célokat szolgáló zsákok, szövetek és különböző száltermékek gyártása, hagyományos háncsrost anyagból (juta, kender- és lenkóc). Az I. világháború idején, a nyersanyaghiány miatt, kenderkócot, lenkócot, majd csalánt és papírt dolgoztak fel.
A gyárban folyamatosak voltak a munkás sztrájkok, tiltakozásképp a rossz munkakörülmények, kevés fizetés, hosszú munkaidő ellen.
A 30-as évek közepén az illegális KMP egy csoportja működött a gyárban, mely a "Vörös Juta" lapot szerkesztette.

1967-től, az alapanyagok drágulása következtében, folyamatosan álltak át a polipropilén használatára, 1979-től már csak ezt a szintetikus anyagot használták a gyártás folyamán.

A vállalatot a rendszerváltás után privatizálták, 2000-ben működése megszűnt.
A gyár épületeit lebontották, helyüket irodaházak vették át.
Az üzemből megmaradt építészeti emlékek a "Juta házak", melyeket a dolgozók számára építtetett a vállalat a Szekszárdi utcában.

Material/Technique

Papír /fekete- fehér

Measurements

18 x 24 cm

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.