museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_88.186.16.]
Angyalföldi Erőmű (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Angyalföldi Erőmű

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az erőmű egykori kazán- és gépház épülete az Iparterv tervei alapján épült 1961 és 1963 között a szomszédos Láng Gépgyár növekvő igényeinek a kielégítésére. A terveket Rácz György Ybl-díjas építész jegyzi.
Az erőmű hármas funkciót látott el: gőzt állított elő a környező gyárak számára, forró vizet a kiépülő lakótelepek hőszükségletének fedezésére, valamint elektromos áramot termelt az országos alaphálózatra. A Váci út menti ipar háttérbe szorulásával az erőmű is elvesztette jelentőségét és 2004-re fokozatosan leállították. Megmaradt feladatait a korszerűsített Újpesti Erőmű vette át.

2017-ben Szabó Dániel építész vezetésével tervek készültek az épület újrahasznosítására vonatkozóan, ezek még nem kerültek kivitelezésre.

Material/Technique

Papír /fekete- fehér

Measurements

9 x 12 cm

Links / Documents

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.