museum-digital
CTRL + Y
en
Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény Fotótár [AHGY_FT_89.233.1.]
2.számú szovjet Duna-tengerjáró hajó (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Magyar Hajó- és Darugyár hajója

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A "Koreiz" nevű 2. számú szovjet Duna-tengerjáró hajó vízrebocsájtása.

Az 1800-as években az Óbudai Hajógyár gépészkovácsa, Hartmann József az újpesti kikötőszigeten egymás után több hajógyárat is létesített, melyekben vastestű uszályok, folyami és tengerjáró hajók gyártása zajlott. A gyárak egyik válságból a másikba, ezáltal egyik kézből a másikba vándoroltak.
1890-ben az újpesti öbölben két jelentős üzem működött, a Danubius Hajó- és Gépgyár Rt., valamint a Schoenichen-Hartmann Egyesült Gép-, Hajó, és Kazángyár. 1896-ban a Magyar Általános Hitelbank a két vállalatot Egyesült Danubius-Schoenichen-Hartmann Hajógyár Rt. néven egyesítette.

A gyár a századfordulóra nagyüzemi technológiával működő vállalattá vált. Megszerezte a monarchia flottaépítési megrendeléseinek egy részét, majd a hadihajó-építés növekedésének következtében, 1911-ben fúzióra lépett a Ganz és Társa céggel. Így jött létre Magyarország mamutvállalata , a Ganz és Társa-Danubius Gép-, Vagon- és Hajógyár Rt.

Az 1920-as évek után egy újabb mélypont következett a hajógyártásban, de az 1930/1940-es években megkezdődött a Duna-tengerjáró és a tengerjáró hajók építése. 1945-ben a Vörös Hadsereg számára termeltek.

1948-ban a gyár állami tulajdonba került, amikor is a hajógyár és a daru- és kazángyár különvált. A hajógyár Georghiu Dej, a román kommunista párt vezetőjének nevét vette fel.

1962-ben megalakult a Magyar Hajó- és Darugyár, mely az ország legjelentősebb vállalata lett, Ganz márkájú termékeit világszerte ismerték.

Material/Technique

Papír /fekete- fehér

Measurements

9 x 14 cm

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Object from: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Talán nem vagyunk elfogultak, ha azt állítjuk, a XIII. kerület különleges, sokszínű szelete Budapestnek. A mi „Tizenhármunk” olyan városrész, ahol...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.