museum-digital
CTRL + Y
en
Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház Épített örökség [Erd_68]
Erdő utca 68. (lakóház) (Virágvölgy Műhely CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Virágvölgy Műhely / Bechtold Ágnes, Bednárik János, Sághy Bálint, Szegedi Gabriella (CC BY-NC-SA)
1 / 10 Previous<- Next->

Erdő utca 68. (lakóház)

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Épületleírás: L alaprajzú, terméskő lábazatos, földszintes, nyeregtetővel fedett saroképület. Az homlokzaton a sarkokon vakolatarmírozás és az ablakok körül vakolatdísz található. A homlokzaton fellelhetők az egykori színezés (kékesszürke, okker) nyomai. Kossuth utcai szárnyához egy alacsonyabb, kőlábazatos, nyeregtetővel fedett épületrész csatlakozik, amelyhez később hozzátoldottak.

Történet: A sarokház az 1885-ös kataszteri térképen már szerepel. Mai alaprajza a 19. század folyamán alakulhatott ki, de a ház Kossuth utcai szárnyának alapjai ennél régebbiek is lehetnek, hiszen az Erdő utcának ez az oldala már a 18. században beépült.
A házban 1886-tól a Felvidéken, majd Bécsben tanult dr. Seliga János nyitotta meg itt a község első magán-egészségügyi intézményét, egy "fürdő- és vízgyógyintézetet", amely 1914-ig működött, először részvénytársasági formában, 1895 után magántulajdonként. Seligát 1895-ben községi orvossá is megválasztották, de Budapesten is volt orvosi rendelője. 1933-ban, 74 évesen hunyt el. (Forrás: Pest-Pilis-Solt-Kiskun-Vármegye általános ismertetője és címtára, harmadik körzet. Budapest, 1931.; Magyar Távirati Irodai hírei 1920-1956 [Országos Levéltár] Napi hírek, Napi tudósítások, 1920-1944, 1933. augusztus 23.)

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Object from: Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Tájházunk a száz évvel ezelőtti, budakeszi sváb életmód tárgyi emlékeit mutatja be, egy berendezett lakóház keretein belül. Gyűjteményünk részei:...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.