museum-digital
CTRL + Y
en
Дім Франка / Franko House Візитні картки Меморіальна колекція [мем 103]
візитка Сидора Твердохліба (Дім Франка / Franko House CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Дім Франка / Franko House (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Візитка. Сидір Твердохліб

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Візитна картка Твердохліба Сидора. Напис: "Високоповажаному Пану Д[окто]рови І. Франкови. Сидір Твердохліб", Напис на звороті: "Високоповажаний Пане Докторе. Лишаю для Вас примірник "Kalendarz'a Robitnicz'ogo" у якому передруковано з "Zycia" мій переклад Ваших "Каменярів". З глубоким поважанєм. 4. ХІ. 11"
У 1908 році Сидір Твердохліб видав поетичну збірку "В свічаді плеса". Про неї Іван Франко аж в 1911 році сказав таке: "Д[обродій] Сидір Твердохліб... дав себе пізнати як талановитий поет збіркою
українських віршів "В свічаді плеса" ("Учитель", 1911, ч. 13 і 14, с. 208). Іван Франко оцінив так поезію Сидора Твердохліба після того, як ознайомився з його перекладом своїх "Каменярів". Переклад Івану Франку сподобався, про що він писав у статті "Дещо про штуку перекладання": "З зацїкавленєм прочитав я польський переклад д[обродія] С. Твердохліба, і не можу заперечити, що він викликав у мене досить сильне враженіє". Свій польський переклад Франкових "Каменярів" Сидір Твердохліб опублікував у суспільно-політичному і літературному тижневику демократичного спрямування "Życie".
Сидір Твердохліб глибоко поважав Івана Франка як свого вимогливого і принципового наставника. Понині збереглися його два листи до Івана Франка з 1915 року. А після відправки похоронного обряду по Іванові Франкові Твердохліб від молодших поетів виголосив скорботне слово на могилі безсмертного Каменяра. (Текст – Катерина Зозуляк).

Material/Technique

фотопапір / фотодрук

Measurements

Висота: 105 мм, ширина: 50 мм

Дім Франка / Franko House

Object from: Дім Франка / Franko House

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка Дім Франка – це не просто Музей. Це також Дім Муз, де вирує багатогранне...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.