museum-digital
CTRL + Y
en
Астрономічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка [ІП-0861]
Теодоліт 2Т30 (Астрономічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Астрономічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Теодоліт 2Т30

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Теодоліт використовувався в геодезичних, загальнобудівельних та інженерно-монтажних роботах, в сільському та лісовому господарстві для вимірювань горизонтальних і вертикальних кутів, можливим:
- визначення дистанцій із застосуванням нитяного далекоміра;
- нівелювання за допомогою розташованого на зоровій трубі рівня;
- визначення на місцевості магнітних азимутів з підключенням зовнішньої буссоли.
Простота конструкції, зручність експлуатації і відмінна швидкість зняття відліків роблять можливим використання теодоліта УОМЗ 2Т30П в різних областях:
- в будівництві виробничих будівель і об'єктів житлової інфраструктури;
- в сільському господарстві і лісовому господарстві при роботі з земельними ділянками і виконанні теодолітних і тахеометричних ходів;
- в інженерних і геологічні дослідження для робіт в складних польових умовах експедицій;
- в інших роботах, що не вимагають особливої ??точності вимірювань.
Маркування теодоліта «2Т30П» розшифровується так:
«2» - інструмент другого покоління, яке має деякі удосконалення в порівнянні з попереднім;
«Т» - теодоліт;
«30» - клас точності, що визначає похибка в хвилинах, відносить даний теодоліт до технічних інструментів, що володіє малою точністю;
«П» - спеціальний електронний пристрій зорової труби теодоліта дає зображення прямого бачення.
Зорова труба має середнє значення збільшення - 20-кратне, зображення прямого типу формується чітке і контрастне, що забезпечує більшу зручність виконання робіт і максимальний комфорт для зору обслуговуючого фахівця. Розташований на зоровій трубі рівень дозволяє виконувати за допомогою інструменту найпростіше нівелювання.
Конструкція оснащена шкаловим мікроскопом, відлік в якому ведеться по розміченій шкалі. Система вертикальної осі - повторювальна.
Виконаний з надміцного композитного матеріалу корпус забезпечує максимальний захист механізмам теодоліта від пилових забруднень, вологи, конденсату та інших несприятливих факторів. Для приєднання бусоли з метою визначення магнітних азимутів є посадковий паз.


Ємний діапазон можливих для коректної роботи теодоліта температур, в також відсутність в конструкції інструменту електронних елементів дозволяє використовувати цю модель в різних кліматичних зонах і при різних погодних умовах, навіть критично низькі температури не страшні надійному і узгодженим пристрою.

Астрономічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Object from: Астрономічний музей Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Музей зберігає - матеріальні свідчення історії науки, різних галузей астрономії, приладобудування та суміжних напрямків, - краєзнавчі та...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.