museum-digital
CTRL + Y
en
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Живопис [Вст. 47231 Ж - 1190]
Ж - 1190 (1) Ж - 1190 (2) (Комунальний заклад "Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова" Харківської обласної ради. CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Комунальний заклад "Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова" Харківської обласної ради. / Сошніков Ігор Андрійович (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Карикатура “Поддержание нового порядка. Канцелярия Генриха Гиммлера”

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Карикатура на білому папері, однобічна. Зображення на чорному тлі. Вздовж верхнього та нижнього краю написи олівцем у два рядки: “Поддержание ”нового порядка ” та “Канцелярия Генриха Гимлера”. У центрі сюжета зображений Генріх Гімлер, який стоїть з м’ясницькою сокирою, відміченою свастикою у руках, перед імпровізованою плахою з отвором під голову. Гімлер в окулярах, у сорочці з підібраними рукавам, жилеті, штанах та світлих гетрах. над яким висять мотузка для повішання та гак. Ліворуч — канцелярські столи, на меншому стоїть телефон, а за більшим сидить секретарка зі світлим волоссям, яка набирає текст на друкарській машинці (біля машинки стоїть букет квітів). У правому верхньому куті фрагментарне стилізоване зображення тюремної камери, де знаходиться велика група людей у цивільному одязі. Біля камери стоїть офіцер СС у військовій формі, на кітелі якої - ремень, з закріпленим кортиком та кобурою пістолета. У руках він тримає аркуш паперу з написом: “Список заложников”.
Зображення доповнене мотузкою з гаком для повішання, що спускається зі стелі, та фрагментарним зображення стола з інструментами для тортур.
Підлога приміщення повністю, по щиколотку Гімлера, залита кров’ю.
Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Material/Technique

Папір, графітовий олівець, туш/ Малюнок

Measurements

h - 20,9 см a - 14,8 см

Map
Commissioned Commissioned
1942
Boris Yefimov
Moscow
Donated / present Donated / present
1982
Іванович, Клепіков Вячеслав
Kharkiv
[Relation to time] [Relation to time]
1942
[Relation to time] [Relation to time]
1942
1941 1984
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Object from: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова — один з найбільших музеїв України з давньою історією, провідний культурний центр Слобожанщини та...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.