museum-digital
CTRL + Y
en
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. NÁDASDLADÁNY, NÁDASDY-KASTÉLY [NOF-MA19000754]
Festmény (Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona képmása, 1877. ) (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (CC BY-NC-SA)
2 / 2 Previous<- Next->

Festmény (Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona képmása, 1877. )

Description

Barabás Miklós műalkotása, gróf Nádasdy Ferenc feleségének, az 1874-ben fiatalon -- mindössze 24 évesen -- elhunyt Zichy Ilonának állít emléket, akit halála után három évvel, 1877-ben örökített meg a festő. Barabás Miklós a fiatal édesanyát fekete csipkével szegélyezett, ugyancsak fekete bársonyruhában festette meg. A ruha nyakát és mellrészét, illetve a kézelőnél fehér csipke díszíti. Az ábrázolt méltóságteljes, nyugodt alakját, tűnődő arcát, ünnepélyessé teszi a sötét, még egy fekete fátyollal is kiegészülő öltözet. Nyakában fekete selyemszalagon lila köves arany medalion, valamint ugyancsak aranyból – hosszabban lelógó láncon – nagyméretű, ovális fényképtartó medál függ. Az öltözéket még alig látszó, rövidebb gyöngysor egészíti ki. Zichy Ilona jobb kezében ibolyacsokrot tart, amely a szerénység, a remény, az alázatosság és a megújulás jelképe a keresztény szimbolikában. Egyaránt utal az ábrázolt szeretetteljes személyére, legkisebb gyermekének halála és saját betegsége miatt átélt és alázattal viselt szenvedésére, valamint a családtagoknak az örök élet és szeretteik viszontlátásába vetett hitére. Mellette három volutás lábban végződő, kerek lapú asztal látható, melynek lapján a grófné bal kezét nyugtatja könnyedén. Ujjai alatt nefelejcs szálak láthatók, amelyek az emlékezés kicsiny virágai. Az asztal közepén, képkeretben a grófi pár három életben maradt gyermekének fotója látszik, amellyel a festő, a kis kék virágok közelében elhelyezve, az édesanya halálával nem megszűnő gyermeki szeretetet örökíti meg. A háttér drapériájának meleg terrakottás árnyalatai és az ábrázolt környezetében szétáradó, sajátságos meghitt fény, -- amely mintha a szeretett édesanya alakjából áradna -- a ruha és az asztal komor sötétségét ellensúlyozzák, egyúttal a grófi szülőpár és gyermekei, valamint feleség és férj között el nem múló szeretetnek egyértelmű kifejezői.
Szignó jobb alsó sarokban: "Barabás. 1877."

Material/Technique

Olaj, vászon

Measurements

Keret magassága: 247,5 cm, szélessége: 178 cm; vakkeret magassága: 220 cm, szélessége: 160 cm

Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Object from: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

„A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek.” Vörösmarty Mihály Köszöntjük a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft....

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.