museum-digital
CTRL + Y
en
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. NÁDASDLADÁNY, NÁDASDY-KASTÉLY [NOF-MA19005552]
Gobelin (Falikárpit) (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (CC BY-NC-SA)
6 / 6 Previous<- Next->

Gobelin (Falikárpit)

Description

A falikárpit idealizált tájat ábrázol, keskeny, virág, levél és madárábrázolásokkal zsúfolt bordűr szegélyezi. A középmezőben látható tájkép, egy erdő fáitól és bokraitól keretezve tárul elénk, a dús növényzet a kép előterében kis tavat fog közre. A tó mögött lévő tisztáson középen egy leginkább valamilyen tyúkféleségként beazonosítható madár tárja szárnyait, hogy azzal három védtelen fiókáját oltalmazza, a feléjük zuhanórepülésben közelítő ragadozómadár elől. A táj távlatában középen fák sora, bal oldalon egyszerű kőház látszik, jobbra messzebb néhány stilizált épületből álló antik város formái sejlenek fel. Messze a horizonton, hegyvonulat húzódik. A kompozíció a különböző zöld és barna színű árnyalatok – különösen a krómoxidzöld és az okker tónusaiból ̶̶̶ építkezik. 2002-ben a műtárgyat restaurálták, amely során szélét a restaurátor szakember újraszőtte, az anyagba szőve egyúttal saját nevének kezdőbetűjét és a restaurálás évét: „20M02”

Material/Technique

Gyapjúkárpit / Szövött

Measurements

Magasság: 298 cm, szélesség: 495 cm

Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Object from: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

„A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek.” Vörösmarty Mihály Köszöntjük a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft....

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.