museum-digital
STRG + Y
de
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3504]
Lápi tarkaaraszoló - Chariaspilates formosaria (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Herkunft/Rechte: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Vorheriges<- Nächstes->

Lápi tarkaaraszoló - Chariaspilates formosaria

Kontakt Zitieren Datenblatt (PDF) Originalversion (Datensatz) Entfernung berechnen Zum Vergleich vormerken Graphenansicht

Beschreibung

Más lepkefajjal nem téveszthető össze ez a természetvédelmi szempontból igen értékes araszolófaj. Közép- és Kelet-Európában nagyon lokálisan, míg Kelet-Ázsiában széltében elterjedt fajról van szó. A magyarországi populációk külön alfajt képviselnek (subsp. pannonica), ezért állatföldrajzi szempontból kiemelkedően nagy értékűek. Ezeket a populációkat a Duna–Tisza-közén (Orgovány), és a Tiszántúlon (Bátorliget) megmaradt lápvidékekről, valamint a Dél-Dunántúlról ismerjük.
A 4 cm nagyságú imágók egyetlen nemzedéke június-júliusban repül. Hernyójának tápnövénye a mocsári gólyahír és a közönséges lizinka. A faj erősen kötődik a jó vízellátású magassásos láprétekhez. Az ilyen élőhelyek eltűnése (kiszáradás, szukcesszió, becserjésedés, invazív fajok) kiemelten veszélyeztetik megmaradt populációit. Potenciálisan veszélyeztetett és védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Material/Technik

Digitális

Maße

350 dpi, 4100 x 2910 pixel, jpg

Rippl-Rónai Múzeum

Objekt aus: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Das Museum kontaktieren

[Stand der Information: ]

Hinweise zur Nutzung und zum Zitieren

Für nicht kommerzielle Zwecke kann das Material bei Namensnennung frei verwendet werden. Es darf nicht verändert werden.