museum-digital
CTRL + Y
en
Tomory Lajos Múzeum Légiforgalmi gyűjtemény [TLM_R_2022.05.01.]
plakett (Tomory Lajos Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Tomory Lajos Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Plakett

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A magyar polgári légiforgalom történetében a kezdetektől alkalmaztak légiutas-kísérőket. A Maszovlet jól képzett személyzettel kívánt részt venni a nemzetközi légiforgalomban, így 1947-ben elindította az első magyar stewardess-képzőt. A 150 jelentkezőből 11 fő kezdhette meg a tanulmányait, közülük 4-en váltak alkalmassá a munkába állásra. Belföldi utazás esetén nem repült stewardess az utasokkal. Eleinte a meleg ételeket és italokat ételhordókban, illetve termoszokban tartották melegen a repülőn és abból szolgáltak fel. A szendvicseket is előre elkészített állapotban vitték a fedélzetre.
Az első férfi légiutas-kísérőt 1960-ban képezték ki a Malévnál.

A légiutas-kísérők képzése során a tantárgy a repülőgépek felépítésének, üzemének alapfokú ismerete, szerkezete, működése, a repülésmeteorológia, az útvonalismeret és a legfontosabb, a fedélzeti kiszolgálás technológiája volt.

A napi munka során fontosnak számított az empátia, kedvesség, kulturáltság, ápoltság, a fizikai állóképesség, a határozott fellépés és elengedhetetlen volt az idegen nyelvek ismerete. A szakszolgálati engedélyhez rendszeresen vizsgát kellett tenni, melyen vizsgálták az egészségügyi alkalmasságot, a szaktudást és a technikai képzettséget.

Amikor valaki elhatározza, hogy légiutas-kísérő szeretne lenni, akkor a legfontosabb, hogy teljesen egészséges legyen. Mind pszichésen, mind fizikailag alkalmasnak kell lennie a repülésre. A biztonsági berendezések folyamatos figyelése kiváló látásélességet és színlátást kíván. Szemüveg viselése nem ajánlott, mert sérülést okozhat. Mivel mozgó járművön dolgozik, követelmény a jó egyensúlyérzék, a szédülésmentesség, a jó térlátás. Az ép hallás is fontos, nemcsak az utasoktól és a személyzet többi tagjától származó információkat kell megérteni, meg kell hallani a jármű üzemeltetése közben a legkisebb rendellenességet is.

Material/Technique

Fém

Measurements

d=6,5

Bought Bought
2021
Róka, Kálmán
Hungary
[Relation to time] [Relation to time]
1987
1986 2023
Tomory Lajos Múzeum

Object from: Tomory Lajos Múzeum

Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású muzeális intézménye a Tomory Lajos Múzeum, amely 1990...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.