museum-digital
CTRL + Y
en
Laczkó Dezső Múzeum LDM_Régészeti gyűjtemény [LDM_R_55.187.5.]
Szobor (Laczkó Dezső Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Laczkó Dezső Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Szobor

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Mark for comparison Graph view

Description

A 20. század elején, Nagydém határában került elő egy háziszentélyhez tartozó leletegyüttes, ú.n. lararium. A római kultuszban Lar egy területvédő szereppel bíró szellem megtestesítője, amelynek lényegi feladata az adott hely, a hozzá kötődő objektumok, az ott élők védelme volt. A magánélet szférájában ez volt a legfontosabb kultusz. A neki szánt szentély gyakran csak egy kis falfülke volt a lakóház központi részén, ahol elhelyezték Lar és a család által különösen tisztelt istenség szobrát, valamint a szertartás eszközeit. A bemutatott darab a háziakat védelmező Lar mellett kiemleten tisztelt istenség kultuszához tartozik. Apollo ruhátlan alakja kontraposzt tartásban a jobb lábára nehezedik. Jobb kezében áldozati csészét tart. Felül két tincsbe rendezett hullámos haja a vállára omlik. A mellén átvetett szíj a hátán tegezt tart.

Material/Technique

Bronz / öntött

Measurements

M: 37,5 cm ,Talpátm: 10,2 cm

Created Created
1
Found Found
1906
Nagdém, Répásközte II.
Was used Was used
1
0 1908
Laczkó Dezső Múzeum

Object from: Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum - MúzeumDigitár

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.