museum-digital
CTRL + Y
en
Laczkó Dezső Múzeum LDM_Néprajzi gyűjtemény [LDM_N_HV.26.]
Vetőháló (Laczkó Dezső Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Laczkó Dezső Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Vetőháló

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Mark for comparison Graph view

Description

A halászat és vadászat ősi gazdálkodási formák mára szabályozott, társaságok szabályzatai szerint működik. Egy, két évszázaddal ezelőtt teljesen hétköznapi és megszokott dolog volt, hogy a vízpartokon, így a Balaton partján is szigonnyal, tapogatóval, dobóhálóval a sekély vízből fogott bárki halat a családja élelmezésére. Ezek közül az eszközök közül a legnagyobb ügyességet a dobóháló használata igényelte. A sekély vízben állva, ügyes mozdulattal forgatja és dobja le a halász a hálót, ahol halat lát vagy sejt. Az ólomsúlyok lehúzzák a tófenékre a háló széleit, így a halnak nincs hová menekülni. A húzózsinórral összehúzva emeli ki.

Material/Technique

Kender, ólom / kötött

Measurements

átm: 280 cm

Map
Created Created
1801
Balatonszabadi
[Relation to time] [Relation to time]
1900
1800 1911
Laczkó Dezső Múzeum

Object from: Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum - MúzeumDigitár

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.