museum-digital
CTRL + Y
en
Laczkó Dezső Múzeum LDM_Néprajzi gyűjtemény [LDM_N_80.4.1.]
Keresztelőtakaró (Laczkó Dezső Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Laczkó Dezső Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Keresztelőtakaró

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Mark for comparison Graph view

Description

A kendők között olyan tárgyat képvisel ez a takaró, amelyet nem magukon viseltek, hanem egy eseményhez használtak, az emberélet fordulói közül a elsőhöz, gyermekszületéskor. A gyermekeket a születésük után akár másnap, vagy néhány nappal igyekeztek megkeresztelni, az otthonszülés következtében gyakori csecsemőhalálozás miatt. A keresztelésre a keresztanya, koma vitte az újszülöttet, legtöbbször az édesanya jelen sem volt. Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk - mondat elhangzása általános és elvárásként minden családra nézve kötelező volt. Általában az édesapa vallása után keresztelték a csecsemőt, de a vegyes házasságoknál egyezséget is kötöttek, az első gyermek apa után, a második gyermek az anya után kapja a vallási felekezetét. A keresztelő után gyakran a lakodalomhoz hasonló lakomát tartottak.

Material/Technique

Textil / gépi csipke

Measurements

H: 63 cm, Sz: 45 cm

Map
Created Created
1856
Egeralja
Was used Was used
1856
Egeralja
[Relation to time] [Relation to time]
1925
1855 1977
Laczkó Dezső Múzeum

Object from: Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum - MúzeumDigitár

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.