museum-digital
CTRL + Y
en
Laczkó Dezső Múzeum LDM_Néprajzi gyűjtemény [LDM_N_86.30.41.]
Kendő (Laczkó Dezső Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Laczkó Dezső Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Previous<- Next->

Kendő

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Mark for comparison Graph view

Description

A kendő ma már ritkán látható a nők, férjes asszonyok fején. Néhány évtizeddel ezelőtt, még a lakodalmak alkalmával az asszonytánchoz kendőt kötöttek az ifjú feleség fejére, ami mára teljesen eltűnt. A kisebb településeken, falvakban néha még láthatunk idős anyókákat bekötött fejjel, mert nekik nem volt illendő kendő nélkül kimenni az utcára, elmenni a templomba, vagy a búcsúba. Számtalan kendőkötési forma volt, ezeket fotók és feljegyzések őriznek. A területenként is volt eltérés, de gyakran a szépségideál szabta meg a kendőformákat. Több helyen a kendő belsejébe papír merevítést tettek, hogy stabilan álljon, így tűzték a hajukhoz. Általános volt az is, hogy egy szorosan kötött alsó kendőre egy másik felső kendőt is kötöttek. A legnagyobb nyári melegben is viseltek világos, vagy fehér kendőt. A posztó kendő szélén hímzett rózsafüzér általánosan elterjedt volt a Dunántúlnak ezen a részén, nemzetiségtől függetlenül használták minden faluban.

Material/Technique

Textil / iparos munka

Measurements

H: 75 cm, Sz: 71,5 cm

Map
Created Created
1920
[Relation to time] [Relation to time]
1901
1900 1952
Laczkó Dezső Múzeum

Object from: Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum - MúzeumDigitár

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.