museum-digital
CTRL + Y
en
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény Textil- és Viseletgyűjtemény [2017.11.79]
Mintakendő (Kallós Zoltán Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kallós Zoltán Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Mintakendő

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A mintakendő egy textil alapanyagra különféle öltési technikával hímzett minták gyűjteménye. Igen hosszú múltra tekint vissza, a 18. században azonban nagyjából véglegesedik a formája, a mintakészlete, az elrendezési módja. Célja a “feljegyzés” vagy pedig maga a hímzés gyakorlása volt. A fekvő vagy álló téglalap alakú mintakendők alapanyaga lehetett selyem-, pamut- vagy gyapjúkongré (kongré - kézimunka alapanyag, ritka szövéssel) vagy pamutvászon is. A mintakendők legtöbbjén megjelennek az ABC betűi (nagy és kisbetűk is), számok, virágminták, sorminták, állat- vagy emberábrázolás. Széleskörű elterjedéséhez hozzájárult egyrészt az, hogy az iskolai oktatás részévé vált már a 19. század utolsó harmadától. Másrészt, hogy megjelentek a különféle mintakönyvek. Az itt látható darab Mezőségről, Szépkenyerűszentmártonból került a gyűjteménybe és felirata szerint 1879-ben készült. Megtalálható rajta az ABC kis és nagy betűvel kihímezve, egy virágcsokor, különféle vonalhímzés, két kakas, egy macska, az évszám és egy monogram is, B.M. Anyaga pamutkongré, ami alá van bélelve. Két alsó sarkát pedig egy-egy szalagcsokor zárja le. (Verebélyi Kincső: Jegyzetek a hímzésminta-kendők történetéhez. In: A Nógrád megyei múzeumok évkönyve XXV. Polar Stúrdió Kiadó. 2001. 183-189 old.)

Material/Technique

Pamutkongré, gyapjúfonal, szalag/laposöltés, keresztszemes hímzés, kézi varrás

Measurements

Sz: 24 cm; H: 52,8 cm

Map
Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Object from: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A Kallós Zoltán Alapítvány gondozásában Válaszúton működő Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény létrehozása az 1990-es évekre tehető. Az intézmény és...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.