museum-digital
CTRL + Y
en
Herman Ottó Múzeum, Miskolc Kövesi Gyűjtemény [HOM_KGY_KI_2016.37.]
Bortnyik Sándor: Céllövölde (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Herman Ottó Múzeum / Mészáros Viktória (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Bortnyik Sándor: Céllövölde

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Bortnyik Sándor életművében a céllövölde vagy céllövészet témája a tárgyalt képen kívül még legalább két másikon is megjelent, s közülük a csak fotóról ismert Vurstlidáma közeli kompozíciós megoldásokat mutat. A korszak festészetének tágabb kontextusában, a Neue Sachlichkeit körében szintén felfedezhető ez a különleges téma, markánsan társadalomkritikai élű, metaforikusan esetleg szexuális tartalmakat is hordozó ábrázolásokon. Míg korábban konstruktivista szellemiségű művei fejezték ki Bortnyik gyakran ironikus hangvételű kritikai attitűdjét, addig az 1930-as évek elején bekövetkező stílusváltozás nyomán ez egy sokkal játékosabb, szerkezetileg szabadabb formában nyilvánult meg, többször groteszk, frivol hatásokkal jellemezhetően. A Céllövölde artisztikusan stilizált vonaljátékával, foltritmusával az art deco divatos előadásmódját példázza, de modern technikai eszközök ismeretét is, melyek használatát az ekkor tervezőgrafikusként dolgozó művész tökéletesre fejlesztette a munkája során. A két figura körüli háttér laza, tarka szövetét részben festékszóró pisztollyal alakította ki, mellyel egyaránt tudott könnyedén rajzolni és puha tónusátmeneteket produkálni. A sportos vagány és a csábos külsejű nőalak összeillő párost alkotnak, közöttük (mintegy a kép középtengelyét jelölve) látható a puska, amit tüntetően a nő tart kezében a férfi helyett, vagy amit a nő éppen átnyújtani készül a férfinak (aki azonban nem nyúl érte), olyan tárgyként, mintha egy jelentéses motívum lenne egy átvitt értelmű, bizarr hangulatú jelenetben.

Material/Technique

Papír / Tempera

Measurements

36,3 x 50,7 cm

Literature

  • Bakos Katalin (2018): Bortnyik Sándor és a Műhely. L'Harmattan Kiadó, Budapest
  • Kopócsy Anna (2021): Új nyolcak. Holnap Kiadó, Budapest
  • Molnos Péter (2013): A titkos gyűjtemény. Kieselbach Galéria, Budapest
Collected Collected
1971
István Kövesi
Budapest
Painted Painted
1930
Sándor Bortnyik
1929 1973
Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Object from: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum az egyik legnagyobb vidéki múzeum Magyarországon. Hálózatába tartozik Miskolc múzeumainak többsége, hét városi...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.