museum-digital
CTRL + Y
en
Herman Ottó Múzeum, Miskolc Kövesi Gyűjtemény [HOM_KGY_KI_2016.34.]
Bortnyik Sándor: Külvárosi táj (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Herman Ottó Múzeum / Kiss Tanne István (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Bortnyik Sándor: Külvárosi táj

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Bortnyik Sándornak, a magyar konstruktivizmus egyik legismertebb képviselőjének alkotói pályája a Kassák Lajos körül formálódó aktivista mozgalomból indult az 1910-es évek második felében. Külvárosi táj című kompozíciója a művészi fejlődése során integrált többféle inspiráló hatás egyéni ötvözése, melyben a geometrikus absztrakció magyarországi változatának tekinthető képarchitektúra és az 1922–1924 közötti weimari Bauhaus-tapasztalatok tanulságai csapódtak le jelentős mértékben. A tájkép hűvös precizitással szerkesztett, geometrizáló terének felépítését hangsúlyozza a vízszintes síkrétegek és az ezekre merőleges négyzetes épületek által meghatározott perspektíva, melynek kitüntetett mélységi pontjain áll a lekerekített lombozatú fa, a bábura emlékeztető utcai lámpa és a távoli gyárkémény, mint tisztán távlati funkciót teljesítő eszközök. A vízszintesek és függőlegesek kiegyensúlyozott viszonylatain nyugvó sematikus formavilág puritán, világos, visszafogott színekben jelenik meg, modell- vagy kulisszaszerű módon nyilvánítva meg egy ideális táj vagy tér elvont gondolatát. Ennek értelmében nem természethű ábrázolást, hanem egy imaginárius tájat látunk a képen, aminek statikus motívumai – mint az üres ablakszemekkel ritmizált kubusos épületek, a szigorúan kimért növényzet és a személytelen környezet eltárgyiasult, jelszerű figurái – feltűnnek a korszak más Bortnyik-kompozícióin is, melyek közül az 1928-as Géplovag áll legközelebb a jelen alkotáshoz.

Material/Technique

Karton / Olaj

Measurements

46,5 x 60 cm

Literature

  • Bakos Katalin (2018): Bortnyik Sándor és a Műhely. L'Harmattan Kiadó, Budapest
  • Kállai Ernő (1990): Új magyar piktúra 1900-1925. Budapest, Gondolat
  • Molnos Péter (2013): A titkos gyűjtemény. Kieselbach Galéria, Budapest
Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Object from: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum az egyik legnagyobb vidéki múzeum Magyarországon. Hálózatába tartozik Miskolc múzeumainak többsége, hét városi...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.