museum-digital
CTRL + Y
en
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_DF_Természettudományi Digitális Fényképgyűjtemény [RRM_TT_DF_3025]
Homoki nőszirom - Iris arenaria (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Rippl-Rónai Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Previous<- Next->

Homoki nőszirom - Iris arenaria

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Talán kevesen gondolják, hogy a kiskertekben nagyon szívesen ültetett nősziromnak, vagy másik nevükön íriszeknek összesen 8 őshonos, vad faja fordul elő hazánkban. Egy kivételével mind védett és elég ritkák, szépségük miatt ugyanakkor veszélyeztetettek is.

A homoki nőszirom a legkisebb és az egyik legritkább nősziromféle Magyarországon. Halványsárga virágaival a jóval gyakoribb apró nőszirom sárga színű változataira hasonlít, ráadásul élőhelyük is elég hasonló tud lenni. De könnyen elkülöníthető tőle, mert a homokinak az oldalra álló szirmai a talajjal nagyjából párhuzamosan állnak, az apró nősziromnál ezek lefelé begörbülnek, visszahajolnak, valamint ennek sokkal nagyobbak a belső szirmai.
Két jellegzetes élőhelytípusban fordul elő elsősorban: dolomitsziklagyepekben, valamint homokpusztagyepekben, homoki legelőkön, homoki tölgyesekben. Jelentősebb homoki állományai a Kiskunságban, a Nyírségben és a Mezőföldön élnek, valamint előfordul a Dunántúli-középhegység dolomitsziklagyepjein is. Mindenütt erősen veszélyeztetett, visszaszorulóban levő faj.
Aktuálisan veszélyeztetett és védett , természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Material/Technique

Digitális

Measurements

72 dpi, 1592 x 2044 pixel, Jpeg

Rippl-Rónai Múzeum

Object from: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

For non commercial purposes the material might be used freely if the attribution is given. It may not be altered.