museum-digital
CTRL + Y
en
Herman Ottó Múzeum, Miskolc Kövesi Gyűjtemény [HOM_KGY_KI_2016.77.]
Perlmutter Izsák: Tengerparton (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Herman Ottó Múzeum / Mészáros Viktória (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Perlmutter Izsák: Tengerparton

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A Tengerparton Perlmutter holland korszakának egyik utolsó darabja, ellentétben az Amszterdammal, amely annak kezdetén készült. A két mű közötti különbség jól mutatja, hogy a festő palettája fénytelivé és színesebbé vált ezekben az években. Egy békés, nyugodt világ gazdagságát tárja a néző elé a verőfényes tengerparti jelenet, amelyben harmonikusan érvényesül mindaz, ami Perlmutter plein air jellegű festészeti eljárását következetesen jellemzi: napsütéses motívumokat választva intenzív színhatásokra törekedett a látvány egészének dekoratív elrendezésével és kivágásával, valamint a színértékek olyan kifinomult összehangolásával vagy kontrasztjával, hogy viszonylataik a formák érzékletes anyagszerűségét képezzék meg. A kép előterébe állított fonott strandkosárból a művész feleségének elegáns alakja tekint ki, akiről egy ugyanilyen, redukált kivágatú, mellképszerű ábrázolás is fennmaradt, amelynek felirata szerint a jelenet helyszíne a Leiden közelében lévő Katwijk tengerpartja volt. Hátrébb egy másik strandkosár áll, melyből csupán egy szoknya alja bukkan elő. Jobb szélen napernyővel sétáló hölgyek, homokban játszó gyermekek és – az opálos tenger és a tiszta égbolt között – egy „beúszó” vitorlás idézi fel a végtelen nyugalom érzetét. Ragyogó festői kvalitása mellett a mű hiteles és érdekes bepillantást enged a kor fürdőkultúrájába is: balra, a háttérben továbbnyúló partvonal mentén feltűnik egy-egy ló vontatta fürdőkabin, a viktoriánus erkölcsiség „találmánya”, mely eredetileg főleg hölgyeknek szolgált arra, hogy fürdéskor is megőrizve a diszkréciót egyenesen a vízbe szállítsa őket.

Material/Technique

Karton / Gouache

Measurements

45 x 59,5 cm

Literature

  • Décsei Géza (1930): Perlmutter Izsák. Magyar Művészet, 1. sz., Budapest
  • Décsei Géza (1930): Perlmutter Izsák. Magyar Művészet, 1. sz., Budapest
  • Elek Artúr (1921): Perlmutter Izsák. Nyugat, 22. szám, Budapest
  • Elek Artúr (1921): Perlmutter Izsák. Nyugat, 22. szám, Budapest
  • Gábor Anna (2003): Perlmutter Izsák. Kiállítási katalógus. Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Budapest
  • Gábor Anna (2003): Perlmutter Izsák. Kiállítási katalógus. Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Budapest
  • Lázár Béla (1921): Perlmutter Izsák. Ernst Múzeum, Budapest
  • Lázár Béla (1921): Perlmutter Izsák. Ernst Múzeum, Budapest
  • Molnos Péter (2013): A titkos gyűjtemény. Kieselbach Galéria, Budapest
Map
Collected Collected
1971
István Kövesi
Budapest
Painted Painted
1904
Perlmutter Izsák (1866-1932)
1903 1973
Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Object from: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum az egyik legnagyobb vidéki múzeum Magyarországon. Hálózatába tartozik Miskolc múzeumainak többsége, hét városi...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.