museum-digital
CTRL + Y
en
Tomory Lajos Múzeum Játék gyűjtemény [TLM_TJ_2014.333.1.1.]
játék mozdony (Tomory Lajos Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Tomory Lajos Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Játék mozdony

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A budapesti Lemezárugyár terméke. A híres Tolató mozdony része. Tartozik még hozzá két vasúti kocsi.

A Tolató mozdonyt 1961-62-ben fejlesztette ki a gyár. A játék egy felhúzható mozdonyból és két vagonból állt, amelyhez egy két lemezből készült sínpálya is tartozott. A sínpálya forradalmi megoldással összehajtható volt, aminek köszönhetően jóval kisebb csomagolásra volt szükség. A játék első kiadásaiban még fém színű kerekek voltak a mozdonyokon és a vagonokon, de a későbbi kiadásoknál ez feketére változott. A Tolató mozdony meglehetősen egyszerű és mai szemmel unalmas is volt. A két vagont a sínpálya közepére kellett helyezni a két sínre, majd a mozdonyt felhúzva felhelyezni a pályára. Ezt követően a játék magától elkezdődött és a mozdony elindult. A mozdonyunk a pálya két vége között közlekedett, a pálya középső részén felkapcsolta a vagont és eltolta a pálya egyik végére, ahol azt elakasztva irányt váltott és elindult a pálya másik végére, de útközben a másik vagont is felcsatolta.

Material/Technique

Fém

Tomory Lajos Múzeum

Object from: Tomory Lajos Múzeum

Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású muzeális intézménye a Tomory Lajos Múzeum, amely 1990...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.