museum-digital
CTRL + Y
en
Herman Ottó Múzeum, Miskolc Kövesi Gyűjtemény [HOM_KGY_KI_2016.99.]
Szőnyi István: Zebegényi udvar (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Herman Ottó Múzeum / Mészáros Viktória (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Szőnyi István: Zebegényi udvar

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Szőnyi István zebegényi tájképei sok esetben átfogó panorámát nyújtó magaslatról tárják a néző elé a szelíd hegyoldalak által őrzött Dunakanyart, központban a ragyogóan vagy tompán fénylő folyó emblematikus ívével és a tájba szervesen belesimuló építészeti részletekkel, ember és természet harmonikus összetartozásának érzetét idézve fel. Máshol, ahogy azt a jelen festmény is példázza, a zebegényi látképeken egyáltalán nem vagy csak a háttérben tűnik fel a folyó, és a kép inkább a festő életével elválaszthatatlanul összeforrott falu egy-egy intimebb zugát jeleníti meg, bepillantást engedve az udvarok, pincék és hátsókertek rejtettebb világába, egyszerre közelebbről és egy átfogó nézőpontból szemlélve a látványt. A szürkés alaptónusú falusi táj napfénytől gyöngéden átjárt, nyugodt terében lágy kora tavaszi hangulat uralkodik, melynek optikai élményét az előtér zsenge zöldje és más pasztelles hatású – lilás, kékes, vörös, narancs, barna és fehér – színfelületek harmóniája teremti meg. A művész szemszögét kijelölő pontról megnyíló látványt a képtér belseje felé nyúló házak tető- és falsíkjainak szabálytalan rendszere strukturálja a távoli horizontig. Az előtérben két, egymástól jól elkülönülő emberfigura teszi teljesebbé az önmagában csendéletszerű tájat: a kerti munkába merült asszony és férfi, akik háromszöget alkotva a középen lévő kopár fa alakjával a természettel való szoros összetartozás és a közvetlen, békés jelenvalóság érzetét sugallják.

Material/Technique

Vászon / Tempera

Measurements

70 x 100 cm

Literature

  • Köpöczi Rózsa (2009): SzÅ‘nyi István. Kossuth Kiadó, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
  • Molnos Péter (2013): A titkos gyűjtemény. Kieselbach Galéria, Budapest
Map
Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Object from: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum az egyik legnagyobb vidéki múzeum Magyarországon. Hálózatába tartozik Miskolc múzeumainak többsége, hét városi...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.