museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Játékgyűjtemény (J) Jánoska Antal játékkártya gyűjtemény [J_2020.2.1-52.]
Whist kártya (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Whist kártya

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Francia sorozatjelű játékkártya, ún. bécsi képes "A-típus" ("nagykoronás"). A kőr ász és jumbó, illetve a pikk király lapokon jelzett. A kőr ászon adóbélyegző lenyomata. Hátoldala kék-fehér pontmintás nyomat.

A whist játék:
(ang., ejtsd: viszt, a. m. csitt!), angol földről származott társasjáték, melyet francia kártyával játszanak, s amelynek négy résztvevője közül a két-két szembenülő játszik együtt. Az osztás a többi játékoktól eltérőleg, jobbról balra történik, egyesével adva le a lapokat; a sorshúzás által kijelölt osztó egyesével osztja el a kártyát. A játék licitálással kezdődik, ugy hogy legnagyobb a sans a-tout, amelyet rendesen az szokott kimondani, aki az ászokban erős. Minden párt arra törekszik, hogy a 13 lehetséges ütésből mentől többet hozzon haza, a hatodik ütésen túl mindenkinek trick a neve. A trickeken kivül számítanak még a honneurök (a tromfbeli szinnek figurái). Amely pártnak a játékban éppen semmi ütése nincs, vagy csak egyetlenegy ütése van, nagy slemmet avagy kicsit szenved, amit az ellenfél 6-8, esetleg 3-4 pointe-et irva ró fel. Aki először jegyzett 10 point-et, megnyert egy játszmát, még pedig egyszerüen vagy többszörösen (az ellenfél által csinált pointe-ekhez képest). Két megnyert partie összesen egy rubbert (robbert) tesz ki, még pedig kis rubbert, ha az ellenfél legalább egy játszmát megnyert; nagyot, ha ennyit sem nyert. Minden rubber után a játékosok kicserélik partnereiket; három rubber után a játék be van fejezve. Kivételesen hárman vagy ketten is játszhatják a W.-et egy vagy két strohmannal. V. ö. Manuel complet du jeu de W. (2. kiad. Páris 1844); a W. vagyis csittjáték (Pozsony 1824); Magyar kártyakönyv (124-125. old.).

Forrás: Pallas Nagylexikon

Material/Technique

Papír/színes/nyomtatott/kézi festés

Measurements

9x5,9 cm

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.