museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1984.77]
Hétfői Hírek hetilap kártyanaptár 1980 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Hétfői Hírek hetilap kártyanaptár 1980

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Hétfői Hírek hetilap kártyanaptár 1980


Politikai hetilap 1951-1985 között. Magyarországon 1985-ig a kézbesítés és a napilapszerkesztés sajátosságai miatt hétfőnként nem jelent meg napilap (a vasárnap a napilapos újságírók szabadnapja volt). 1985-ben a lakosság életmódbeli változásához igazodva módosultak a kézbesítési szabályok, ezért az összes napilap vasárnap helyett hétfőn jelent meg, míg a Hétfői Hírekcímű lapot már nem hétfőn, hanem vasárnap adták ki, ezért nevét is megváltoztatták Vasárnapi Hírekre. A lap első száma 1985. január 5-én jelent meg.
A Vasárnapi Hírek különleges szerepet töltött be a Kádár-rendszer sajtópalettáján, mivel ténylegesen hetenként megjelenő napilap volt. Egyrészt azon az egy napon jelent meg, amikor a többi napilap nem, tehát az előző nap híreiről, eseményeiről kellett tájékoztatni az olvasókat, másrészt hetente csak egyszer jelent meg, tehát voltaképpen hetilapról volt szó. A lap ugyanolyan rovatstruktúrával rendelkezett, mint a napilapok általában: külföldi és belföldi hírek, kultúra, sport. 1985-től a lap külső megjelenésén is változtattak, a Hétfői Hírek korábbi 8 oldala helyett 12 oldalon jelent meg a lap - igaz, valamivel kisebb méretben, ezért a tartalmi bővülés csak 23 százalékos volt. Ez a terjedelmi bővülés leginkább a külföldi és kulturális rovatok növelésével járt. Ugyanakkor hetilapként a magazinosabb jelleg is erősödött: a pihenőnaphoz, ráérősebb olvasáshoz igazodva tárcát, szórakoztató rovatokat, rejtvényt, sakkfeladványt és más hasonlót is közölt. Sajátossága volt a lapnak, hogy az előfizetők lakására a posta csak hétfőn kézbesítette, ezért aki nem utcán vásárolta meg, az egy nappal később jutott hozzá. Vasárnap csak a hétvégén is nyitva tartó standokon lehetett kapni a lapot: vasútállomásokon, buszpályaudvarokon, forgalmas csomópontokon stb. (Wikipédia)

A fehér keretes, kék alapszínű kártya közepét egy fekete keretes fehér korong tölti ki, belsejében egy fekete keretes, fehér alapszínű téglalap két piros H betűvel és Hétfői Hírek felirattal. Mind a négy sarokban fekete keretes fehér korongban jelenik meg ismét a cég emblémája.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Published Published
1980
Hírlapkiadó Vállalat
Budapest
Printed Printed
1980
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1979 1982
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.