museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_2003.52.2]
Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Bács-Kiskun megyei iparcikk kereskedelmi vállalat Kiskunfélegyháza kártyanaptár 1980


A Feuer kereskedőcsalád 19. század végén Kiskufélegyháza központjában három utcára – a Zrínyi, a Kossuth és a Wesselényi utcákra – nyíló üzletházat építtetett. Az idők során az épületben működött vendéglő, étterem, kölcsönkönyvtár, szálloda, bank, majd az államosítás után egy ideig különböző üzletek kaptak itt otthont.
1972-ben a Bács-Kiskun Megyei Iparcikk Kereskedelmi Vállalat (BIK) nyitott az épületben új, vas-műszaki áruházat. A maga idejében ez volt a megye legkorszerűbbnek számító és legbővebb áruválasztékával rendelkező üzlete, amely több mint 700 m2 alap- és 300 m2 raktárterülettel rendelkezett.
Ebben az új nagyáruházban kapott helyet a korábban a Petőfi-téren működő vasbolt, a Kossuth utcai villamossági bolt és a Szabadság-téri kerékpár-műszaki szaküzlet. Ennek megfelelően az új BIK-áruházban is három részleget alakítottak ki. A járműosztályon kerék- és motorkerékpárokat és ezek alkatrészeit, valamint gépkocsi-felszereléseket, illetve gumiabroncsokat, továbbá varrógépeket árusítottak.
Az elektromos háztartási géposztályon az érdeklődők rádió-, televízió- és magnókészülékekből, lakásvilágítási és villamosszerelési cikkekből, valamint hanglemezekből választhattak. A kulturált vásárlásról és kikapcsolódásról az itt üzemelő presszó gondoskodott. A vas- és edényosztályon újdonságnak számított az „ezer apró cikk”-részleg, de itt találták meg a vásárlók a háztartási felszerelési árukat, edényeket, tűzhelyeket, kályhákat is.
Az egykori áruház földszintjén ma élelmiszerüzlet működik
A kereskedelmi létesítményt a Kiskunfélegyházi Építőipari Szövetkezet dolgozói 7 millió forintos költséggel alakították ki és rendezték be. A kezdeti 6 milliós árukészlet iránt óriási kereslet mutatkozott, a 30 fővel működő üzlet már a nyitás első napján mintegy fél millió forintos forgalmat bonyolított. A bolt vezetősége a vevők érdeklődését a továbbiakban is próbálta fenntartani, például az évente kétszer megrendezett tárgynyeremény-sorsolással. Ezen azok a vásárlói könyvvel rendelkező törzsvásárlók vehettek részt, akik egy félév alatt három esetben, összesen legalább 800 forint értékben vásároltak, és az ezt igazoló számozott sorsjegyeket leadták az üzletben. A nyereménysorsoláson az értékes főnyeremény – legtöbbször televízió vagy hűtőgép – mellett kisebb tárgyak is gazdára találtak, összesen általában 25 ezer forintos összegben.
Míg az épület földszintjén a Vas-Műszaki Áruház működött, az emeleten a korábban a Fürdőszálló helyiségeit használó BIK központi irodái kaptak helyet. Bár a BIK 1984 elején megváltoztatta elnevezését Szigma Kereskedelmi Vállalatra, ez a Vas-Műszaki Áruház működését nem befolyásolta, egészen a rendszerváltozásig így funkcionált. Később az üzlethelyiségben – többszöri átalakítás után – élelmiszerüzlet nyílt. (Ónodi Márta)

A fehér keretes, tizenkét kék , az állatöv jegyeit mutató négyzettel és egy, a hirdető cég sárga alapon fekete betűs emblémájával jelzett lapon nem szerepel a vállalat teljes neve, elérhetősége, a hirdetés célja.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.