museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_1975.983.1_1974_16]
MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat kártyanaptár 1974 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat kártyanaptár 1974

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat kártyanaptár 1974
Őt se hanyagolja el, autóápolási, felszerelési cikkeket a MERKUR autós szaküzleteiből.

A második világháború után egy bő évtizedig csak nagyon keveseknek adatott meg a magántulajdonú személyautó. A szabályok az ötvenes évek második felében fokozatosan enyhültek, s a gépkocsi kikerült az engedélyköteles termékek köréből. Az értékesítést a Belkereskedelmi Gépkocsijavító Vállalat végezte, amelyet 1946-ban hoztak létre a háború alatt megsérült autók újjáépítésével, javításával. Az import a szintén 1946-ban alapított Magyar Országos Gépkocsi Üzemi Részvénytársaság, ismertebb nevén Mogürt céghez tartozott.
Az értékesítést 1962-ben átvette a Csepel Kerékpár- és Motorkerékpár-nagykereskedelmi Vállalat, ám hamar kiderült, hogy a feladat külön céget igényel. A következő esztendőben létrehozták a Merkur Személygépkocsi-értékesítő Vállalatot, a behozatalt továbbra is a Mogürt intézte. 1993-ban az Állami Vagyonügynökség végelszámolással megszüntette a Merkur vállalatot.

A fehér alapszínű kártya közepén egy kék kisautó és a mellette álló vöröshajú, pink-kék miniruhát és pink harisnyát, fekete cipőt, viselő, kézitükörben sminkelő nő rajta látszik. Fölötte: ŐT SE HANYAGOLJA EL! felirat figyelmeztet arra, hogy az autó is igényel ápolást. Alatta: AUTÓÁPOLÁSI, FELSZERELÉSI CIKKEKET A MERKUR AUTÓS SZAKÜZLETEIBŐL.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Published Published
1974
Magyar Hirdető
Budapest
Printed Printed
1974
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1973 1976
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.