museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_1975.983.1_1974_3]
Vasért kártyanaptár 1974 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Vasért kártyanaptár 1974

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Vasért kártyanaptár 1974

A vasért névadója a Heinrich család volt. A XIX. század első évtizedében alapította a firmát Heinrich Alajos Pest kellős közepén, a Városház téren. Idővel a Heinrichek szó szerint frigyre léptek a közeli Vasudvart birtokló Schopperekkel - nem mellékesen a Tömő utca névadóival -, és vasáruk terén többé nem támadhatott konkurenciájuk. A vaskereskedés a mai Belváros szívében, a régi városházához közel működött egészen az 1890-es évek elejéig. Az Erzsébet híd építése (1897-1904) és a városközpont átalakítása miatt új helyet kellett keresni, melyet a Józsefvárosban, a Mária utca és Üllői út sarkán találtak meg. 1893-ban nyertek engedélyt egy jelentős alapterületű épületegyüttes felhúzására.
Ami a vasudvar további sorsát illeti: az 1949. évi államosítást követően a Vasért nevű vállalat költözött ide és használta egészen 1990-ig. Ennek köszönhetően a raktárakat és a főépületet sokáig eredeti funkciójuknak megfelelően használták.1988-ban a háztömb már annyira leromlott állapotban volt, hogy az állami vállalat a rekonstrukció mellett döntött. A rendszerváltozás azonban elsöpörte az elképzelést.

A fehér keretes, narancsszínű kártya közepén egy kék páncélba öltözött, őszhajú, fiatal hölgy áll, balkezében egy sárga táblát támaszt, amelynek felirata: VASÉRT. Jobbjával rámutat a táblára. A kártyán a hirdető nem tűnteti fel sem a cég tevékenységét, sem elérhetőségét, sem a hirdetés célját.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Published Published
1974
Magyar Hirdető
Budapest
Printed Printed
1974
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1973 1976
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.