museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_1975.983.1_1973_23]
Luxus Áruház kártyanaptár 1973 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Boldog Új Évet kíván a Luxus Áruház kártyanaptár 1973

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Boldog Új Évet kíván a Luxus Áruház kártyanaptár 1973
Luxus Áruház az országban csak egy van!
Budapest V. kerület Vörösmarty tér 3.

Giergl Kálmán és Korb Flóris tervei alapján 1911-ben épült üzlet- és lakóházként. A tervezőpáros nevéhez fűződik például a két Klotild-ház és a Zeneakadémia is.
A megrendelő a Kasselik alapítvány volt. Elsődleges feladatuk volt az önhibájukon kívűl bajba jutott művelt osztálybéliek támogatása bérlakásokkal. Maga az épület is nagyon szép volt a Róth Miksa által tervezett üvegablakokkal, a Kozma Lajos féle kapuval, vagy éppen a Szabó Rezső Antal által faragott kupolatartó Atlas szobrokkal…A földszintet és az első két emeletet használták eladótérként. A II. Világháborút követően, az ötvenes években szovjet érdekeltségű Napsugár áruház nyitott itt üzletet. Ezt követően a Divattextil Vállalat működött itt. A Luxus Áruház 1963-ban nyitotta meg kapuit. Az áruház legendás volt divatbemutatóiról, valamint exkluzív, valóban luxus minőségű termékeiről. Saját kozmetikai márkával is rendelkeztek, amely nagy népszerűségnek örvendett. Márvány padló és kanyargó rézkorlátok jellemezték a tereket. A hatvanas években a Rotschild Klára által vezetett Clara szalon kollekcióiból is lehetett itt vásárolni, hiszen a szalon formailag a Luxus áruházhoz tartozott, de például a SIKK Ktsz is készített 10-15 darabos úgynevezett “nemes konfeciót” az áruház számára.  Az ide varrt ruhák alapanyagai is jobb minőségűek voltak, mint azoké amiket szovjet exportra készítettek. A nyolcvanas évek közepén itt lehetett egyedül olyan nejlonharisnyát kapni, amely nem szakadt ki. 2006-ban a Skála Coop Zrt. kezdett felújítási és átalakítási munkálatokat. Ezután 2008-ban, a több mint 500 millió forintos beruházás során a korábbi áruház területén két külön-bejáratú üzlet kapott helyet. Az 1400 négyzetméteren spanyol INDITEX csoporthoz tartozó Stradivarius és Bershka divatüzlet osztozott meg.  2019-ben ismét gazdát cserélt a ház, és a Vapiano is üzletet nyitott benne. (paradi.online)

A fehér alapszínű kártya felső részén jelenik meg az áruház emblémája: nagy fekete C betüben LUXUS ÁRUHÁZ felirat, középütt egy nagy L betű. Az embléma alatt az elérhetőség: V. VÖRÖSMARTY TÉR 3. Luxus Áruház az országban csak egy van!
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír/színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.