museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1982.106]
Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat kártyanaptár 1978 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat kártyanaptár 1978

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat kártyanaptár 1978
IDEÁL 77, OPTIRON, UNIRON. korabeli mosószer márkák.

1964-ben jött létre a Vállalat, mely Martfűn 1980-ban kezdte meg termelését. Az üzem elsősorban az Alföldön termesztett napraforgó, repce és szója feldolgozását végezte. Az NMV-hez hat gyár, az egész magyar olajosmag-feldolgozás, a margaringyártás, valamint a hazai mosószeripar mintegy fele tartozott.

A Növényolaj-ipari és Mosószergyártó Vállalat (NMV) privatizációját tízéves pereskedés követte.
1992-ben a gyár az olasz Cereol Rt.-hez került, pontosabban az olajmagfeldolgozó, étolajfinomító és palackozó üzem. 1996-ban vásárolta ki a Cereolból az Unilever a palotai termelés maradékát. 2006-ra az Unilevernek négy magyarországi gyára maradt: ezek között található a rákospalotai üzem, ahol margarin- és dresszinggyártás folyt, majd ezeket a tevékenységeket külföldre vitte a tulajdonos, ami a Rákospalotai Növényolajgyár végleges bezárását jelentette.

A fehér alapszínű kártya baloldalán egy bordó hátterű színes fotón a cég mosóporai látszanak. A dobozokon egy-egy figura mutat a termék nevére: IDEÁL '77, OPTIRON, UNIRON. A kép jobb alsó sarkában megjelenő sárga gyermek éjjeliedényen a nevek ismét megjelennek. A kártya jobb oldalán a cég jókívánsága: BUÉK olvasható.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Published Published
1978
Magyar Hirdető
Budapest
Printed Printed
1978
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1977 1980
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.