museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1977.50]
Egész évben az Ön szolgálatában a MÁV kártyanaptár 1973 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Egész évben az Ön szolgálatában a MÁV kártyanaptár 1973

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Egész évben az Ön szolgálatában a MÁV kártyanaptár 1973

A magyar ipar 1960-ban megvásárolta egy szilícium-egyenirányítós mozdony licencét a nyolc gyárat tömörítő „50 periódusú vasútvillamosítás fejlesztésére alakult nyugati munkaközösség”-től. A licenc vásárlásra azért került sor, mert a hazai ipar nem rendelkezett a szükséges gyártási tapasztalattal és háttérrel. A szovjetek gazdaságossági okokból szintén nem vállalták a sorozatgyártást, mert a saját vasúti hálózatukon nem tudták volna használni. Pedig a gazdasági és társadalmi, változások valamint az újjáépülő infrastruktúra egyre jobban igényelte egy kedvezőbb energiafogyasztású, gyors-, személy- és tehervonati, valamint ingavonati üzemre egyaránt alkalmas mozdonyok forgalomba állítását. Az amennyire romantikus, annyira gazdaságtalan gőzmozdonyoktól már akkor elkezdtek megszabadulni. Az első hét mozdonyt a licencadó munkaközösség készítette a németországi Essenben 1963-ban, köztük képen látható MÁV V43,1005 pályaszámút. Az 1973-as kártyanaptár vélhetően a 10. évforduló kapcsán jelent meg. A V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Gyár, jármű szerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta egészen 1982-ig.
A legyártott 379 db V43 sorozatú mozdonyból eddig 17-et selejteztek, 16 db-ot a GYSEV-nek adtak át, 1 db a BGOK tanmozdonya, 1 db műszaki emlék, 7 db-ot pedig villamos előfűtő géppé alakítottak át.
A közel 60 éves átlagéletkorú V43-as villanymozdonyok évtizedek óta a MÁV villamos vontatójármű-parkjának meghatározó típusa. A húsz éve tartó folyamatos korszerűsítések ellenére mostanra már elavultnak számítanak. Az új korszerűbb mozdonyok tömeges megjelenése azonban még várat magára. Ezért még sokszor fogjuk látni a V43-asokat.

A fehérkeretes képen egy kék vasúti szelvény fényképe jelenik meg, amelyet egy villanymotor húz.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Map
Published Published
1973
Magyar Hirdető
Budapest
Printed Printed
1973
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1972 1975
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.