museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_76.135]
Ganz Villamossági Művek kártyanaptár 1972 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Ganz Villamossági Művek kártyanaptár 1972

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A Ganz Villamossági Művek a Ganz Ábrahám által alapított cégből nőtt ki. Kiváló szakembergárdájának, kiváló minőségének megfelelően rangos helyett vívott ki a világ elektromos piacán.
1885-ben a budapesti Lövőház utcai ipartelepen megszületett Zipernowsky Károly, Déri Miksa és Bláthy Ottó Titusz világszabadalma, mely megoldotta a transzformátoron alapuló villamosenergia-elosztásnak és energiaátvitelnek kérdését, és lehetővé tette a fogyasztóhelyek függetlenítését egymástól. A nagy hármas által feltalált energiaelosztási és átviteli rendszer rövid idő alatt meghódította a világot. 1906-ban megalakult a Ganz Villamossági Rt.
1964-ben felvette a Ganz Villamossági Művek nevet. 1990-ben az Ansaldo céggel egyesülve Ganz Ansaldo Villamossági Rt. néven a részvények 49%-ával rendelkezett. 2000-ben eladták a Transelektro Rt.-nek. Lövőház utcai telepét részben a Mammut-csoport szerezte meg, majd az állam tulajdonában maradt rész milleniumi hasznosítását rendelte el egy kormányhatározat. Az egykori gyártelep helyén, részben az eredeti gyárcsarnokokban a 2001-ben megnyitott Millenáris Park üzemel. A Fény utca és a Margit körút között megmaradt Ganz épületeket a Gazdasági, Ipari Minisztérium 1968-1970 között épült Margit körúti 270 méter hosszú és nyolc emelet magas irodahazával együtt 2014-2015 között bontották le. A helyükön park létesült Millenáris Széllkapu néven. Érdekességként elmondható, hogy a Ganz területén több vasúti iparvágány is volt. Ezek egy összekötő deltavágánnyal a 4-6-os villamos vonalához csatlakoztak. A legyártott hatalmas transzformátorok és villanymotorok vasúti kocsin a Széll Kálmán (Moszkva) téren keresztül elérték a Déli Pályaudvart. Az 1980-as években még néhányszor lehetett látni vasúti szerelvényeket itt.

A fehér alapszínű kártyán fekete és piros betűkkel nyomtatva megjelenik az 1972. év első hat hónapja. Középen türkisz színben a cég nevének kezdőbetűi jelnnek meg. A táblázat fölött a teljes vállalatnév olvasható: GANZ VILLAMOSSÁGI MŰVEK.
A kép jelzett: Játékkártyagyár

Material/Technique

Papír színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.