museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_76.53]
Magyarország olvassa az egész ország kártyanaptár 1972 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Magyarország olvassa az egész ország kártyanaptár 1972

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Magyarország olvassa az egész ország kártyanaptár 1972
1964. január 31-én megjelent a Magyarország című politikai és társadalmi hetilap első száma. A Hírlapkiadó gondozásában megjelent, indulásakor 2 forintba került. Az előzetesen tervezett 60 ezernél rövidesen 10 ezerrel több lett az engedélyezett átlagpéldányszáma. A hetilap kezdetben a külpolitika és a világgazdaság kérdéseivel foglalkozott, de az 1980-as évek végére a magyar belpolitikai élet témái kerültek előtérbe. Korszerű tördelésben, képanyaggal tájékoztatott a világban zajló fontos politikai és gazdasági történésekről.
A lap alapító főszerkesztője Pálfy József volt, aki korábban, 1956 és 1961 között a Magyar Távirati Iroda (MTI) párizsi tudósítója, majd a Hétfői Hírek főszerkesztője volt. Pálfy több mint két évtizedig, 1989-ig állt a lap élén, és főszerkesztősége alatt az újság a pártállami időszak egyik legszínvonalasabb és legnépszerűbb sajtóorgánuma lett, amely a frissességet tartotta elsődleges feladatának. 1989-től Kanyó András, 1990-1992-ben Gyapay Dénes, 1992-1993-ban Alexa Károly, 1993-95-ben Speidl Zoltán, 1995-96-ban pedig Nagy N. Péter volt a főszerkesztő.
1991-től három éven keresztül a lap Heti Magyarország, 1994-től pedig ismét Magyarország címmel jelent meg. 1995 augusztusában az addigi laptulajdonos, a Hírlapkiadó Rt. eladta az újságot az Eastern Bridge Kft.-nek, amely nem sokkal ezután továbbadta a hetilapot az Exclusive Kft.-nek. A tulajdonosváltás után nem sokkal, 1996-ban azonban a lap megszűnt. Néhányan próbálkoztak az újraindításával, de sikertelenül.
(regiujsag.hu)

A kártyanaptár fehér keretben vörös alapon, fehér szíben ábrázolja Magyarország térképét, fölötte fehérbetűs felirat: MAGYARORSZÁG, a térképben fekete betűkkel: OLVASSA AZ EGÉSZ ORSZÁG.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.