museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Egyenruhák, zászlók, karszalagok és egyéb textíliák gyűjteménye (T12) [POM_T12_90.14.1.]
Postalegény vagy postakocsis egyenruhája 1838-ból (eredeti) 1.frakk-kabát (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum / Kozmáné Grünwald Éva (CC BY-NC-SA)
1 / 7 Previous<- Next->

Postalegény egyenruhája 1838-ból (eredeti) 1.frakk-kabát

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az 1838. január 6-án kiadott, Z. 54281/ 2296 számú udvari kamarai rendelet írta elő a Monarchia területén a császári és királyi postalegények, illetve postakocsisok számára kötelező egyenruhát. A postamúzeumba bekerült darab már az 1896-os millenniumi kiállításban is ki volt állítva. A frakk-kabát sötétszürke posztóból készült, az állógallér, a kihajtók, derékpasszé valamint a hátsó lenyúló felgombolható rész, a vállhurka és a mandzsetta narancsszínű posztóból készült. A kabát kétsoros gombolású, elején 7 pár ezüst színű császári postai címeres fémgombbal. A postai megkülönböztetésül szolgáló karszalagot ezüst színű paszomány keretezi, melyről a postai jelzet mára már hiányzik. A kabát hátsó része derékban el van vágva, azon lefelé két cakkos patni van melyet 3-3 császári sasos gombbal díszítettek. A frakkrész slicces, narancssárga cakkos sávokkal és gombokkal díszítve. A kabát bal belső részén egy zseb van, háta belseje vászonnal bélelve. Az egész kabátot kézzel varrták.

Material/Technique

Posztó, fém/Kézzel varrott

Measurements

kb. 46-os

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.