museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_2000.2.0.]
07-M Hordozható tábori távbeszélő készülék, Ericsson Magyar Vill.RT. (fadobozos) (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

07 M. beszélőszekrény; hordozható tábori távbeszélő készülék, Ericsson Magyar Vill. RT. (fadobozos)

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az 1907-ben rendszeresített, 7 M. zengőjeles távbeszélő készülék volt az első hadműveleti célra használt telefonunk. Ez a típus volt az Osztrák-Magyar Monarchia haderejének standard katonai készüléke, amelyet az impériumváltás után a Tanácsköztársaság alatt a Vörös Hadsereg, majd a Nemzeti Hadsereg és végül a Magyar Királyi Honvédség egyaránt használt kisebb átalakításokkal (7/20 M. és 7/23 M.). Egészen 1930-ig –a 30 M. (egységes) távbeszélő készülék bevezetéséig– egyeduralkodónak számított idehaza. A 7 M. zengőjeles készüléket hangzótávírónak is nevezték, mert a kézibeszélőjének nyelébe volt szerelve a hívó nyomógomb, amely segítségével Morse jeleket lehetett továbbítani. Nagy hátránya volt, hogy alapból nem tudta a csengőjeles üzemmódot.

Material/Technique

Fa, vas, réz /

Measurements

HxSzxM: 275x195x110 mm

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.