museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_2006.4.1.]
CB 668-P típusú távbeszélő készülék (plexiházban) (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

CB 668-P típusú távbeszélő készülék (plexiházban)

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

1968-ban a Telefongyár fejlesztette ki a CB-668 P elnevezésű telefonkészüléket. A konstrukciós korszerűsítéseken kívüli jellemzője, hogy megfelelt az 1967-es Csillapítás Tervnek. A könnyebb javítás érdekében az egységeket már nem sarus csavarokkal, hanem dugaszolhatóan csatlakoztatták egymáshoz. Új csengő került beépítésre, mely megbízhatóbban működött. A készülék a kapacitív impedancia mellett az adás és vételi hangosságot is automatikusan szabályozta volna. A már korszerűtlenné vált szénmikrofon beígért cseréje technológiai nehézségek miatt nem valósult meg. Profiltisztítás miatt végül nem került sorozatgyártásba.

Material/Technique

Fém, műanyag /

Measurements

HxSzxM: 270x220x130 mm

Detailed description

Az addigi problémákat feloldandó, a Telefongyár új készüléktípust fejlesztett ki. Ennek, a CB-668 P elnevezésű készüléknek a konstrukciós korszerűsítéseken kívül jellemzője, hogy vele felépíthető a Magyar Posta valamennyi előfizetői rendszere, amely eleget tesz az 1967-es Csillapítás Tervnek. (Az osztályozáshoz szükséges mindhárom, pár sorral korábban ismertetett kategóriának.) Ezt a készülék beszédáramkörébe beiktatható csillapítótaggal érték el. A könnyebb javítás érdekében az egységeket már nem sarus csavarokkal, hanem dugaszolhatóan csatlakoztatták egymáshoz. Így a készülék belső elrendezése is letisztult. Új csengő került beépítésre, mely megbízhatóbban működött és a hangerejét is biztonságosabban lehetett szabályozni az elődjénél. A készülék a kapacitív impedancia mellett az adás és vételi hangosságot is automatikusan szabályozta volna. (Minél kisebb a tápáram, vagyis minél nagyobb az előfizetői vonal csillapítása a beépített erősítők működése miatt, annál hangosabb a készülék adás- és vételi irányban.) Bár a megoldások lehetőséget ígért arra, hogy a már korszerűltenné vált szénmikrofont kiküszöböljék, technológiai nehézségek miatt ez nem valósult meg. Aztán a vállalat a 70-es évek közepén ismét gyártmányprofil tisztítást kellett hogy végrehajtson. Számos cikk gyártását kellett leállítani, illetve más cégnek átadni. Erre a sorsra jutott a telefónia ágazat is. A gyártást a Mechanikai Művek vette át. Korábban e cég számára a híradástechnika idegen volt, s készülékgyártással sem foglalkozott soha. A telefongyári gárdából 2-3 fejlesztő szakember ment át a gyártmánnyal együtt a Mechanikai Művekbe. Ők voltak, akik ott hasznosították a korábban megszerzett tapasztalatokat. Az erőfeszítések első eredménye 1977 végén mutatkozott meg. Megkezdték a CB-76MM elnevezésű készülék prototípus gyártását. Az új készülék lényegében megegyezett a Telefongyár által kidolgozott, de itt gyártásba nem vett CB-668 P készülékkel.

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.