museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_99.27.0.]
LB 8-as vakdugaszos telefon alközpont (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

LB 8-as vakdugaszos telefon alközpont

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A vakdugaszos központ olyan kis LB központ, ahol az összekapcsolást a kezelő 1-1 szigetelőanyagból készült vakdugasszal végzi. A vakdugasz-pár 1 összekötő áramkört határoz meg, amely 2 előfizetőt kapcsol össze. Egy egységes fém központdobozban 8 helyi és 2 távolsági (interurbán) vonal van, valamint 4 összekötő áramkör. Egy beszélgetésbe bármikor több állomás is bekapcsolható, azaz körözvénybeszélgetés létrehozható. Alkalmazható asztalon vagy falra szerelve.

Material/Technique

Fém, bakelit /

Measurements

HxSzxM: 600x260x370 mm

Detailed description

A vakdugaszos központ olyan kis LB központ, ahol az összekapcsolást a kezelő 1-1 vakdugasszal (szigetelt anyagból készült) végzi. A vakdugasz pár 1 összekötő áramkört határoz meg, amely 2 előfizetőt kapcsol össze. Egy egységes fém központdobozban 8 helyi és 2 távolsági (interurbán) vonal van, valamint 4 összekötő áramköre. Egy beszélgetésbe bármikor több állomás is bekapcsolható, azaz körözvénybeszélgetés létrehozható. Alkalmazható asztalon vagy falra szerelve. A helyi és távolsági vonalak a függőleges sávokra vannak szerelve, hiba esetén könnyen cserélhetők. A baloldali sáv 4 hüvelye az összekötő áramkörnek felel meg. Alatta van az inter befigyelő kulcs. Jobbra következik a 2 inter és a 8 előfizetői vonal sávja. A sávok felső részén a hívó esőlemez (helyinél látjelző) található. Középen a hüvelyek, alul a csengető-beszélő kulcsok vannak szerelve. Inter vonalaknál – az egy vonalhoz tartozó 2 iránynak megfelelően – a sávon vízszintes soronként 2-2 hüvely, ill. 2-2 csengető-beszélő kulcs található. Az utolsó függőleges sávon lévő 4 összekötő hüvely a kívánt állomás kapcsolására szolgál. Mindegyik vízszintes hüvelysorral egy vízszintesben van az összekötő áramkör lejelentő látjelzője. Fölöttük a csengetést mutató csillagjelzőt, alattuk a csengető és telepváltó kulcsot találjuk.Kezelés: A működő látjelző alatti csengetőkulcsot alsó helyzetbe kell állítani, a látjelzőt alapállapotba kell visszanyomni, a beszélőkészlettel beszédkapcsolat jön létre a hívóval. A bal oldalon lévő (vörös) dugaszok közül egyet ki kell húzni és azt a működött látjelző alatt kell bedugaszolni abban a magasságban, amelyikben a dugasz kihúzása előtt állott. Az alatta lévő beszédkulcsot alapállapotba kell visszaállítani. A kért állomás kulcsát csengető állásba kell nyomkodni a hívott jelentkezéséig. A jobb oldalon lévő (fekete) dugaszok közül azt kell kihúzni, amelyik egy magasságban van a már bedugaszolt vörös dugasszal és azt a hívott állomás magasságban kell bedugaszolni.

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.