museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_97.7.0.]
LB 7-es kapcsoló (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

LB 7-es kapcsoló

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A II/7 típusú központot 1996 végén Olcsvaapátiban szerelték le. Eredeti kiépítésben 2 átmenő áramkör és 5 előfizetői vonal befogadására volt alkalmas. A fotó már két további helyi hívószerelvénnyel bővítve mutatja a központot, amely 4 zsinóráramkörrel rendelkezik. A falra szerelhető központ tetején a jelzőcsengő, bal oldalán a kézibeszélő, jobb oldalán az induktor található. Az előlap bal oldalán 4 lejelentő, 7 helyi hívásjelző és hét kapcsolóhüvely, jobb oldalán 2 helyközi hívásjelző, 2 figyelőkulcs és 2-2 kapcsolóhüvely található. A kapcsolózsinórokat a központ alsó részén vezették ki a központból.

Material/Technique

Fa, fém, bakelit /

Measurements

HxSzxM: 430x200x300 mm

Detailed description

Kis LB központok használata: Ha az 1. előfizető telefonálni kíván, rövid időre megtekeri az induktort. A kézi kezelésű kis központon lebillen az 1-es jelű esőlemezes jelfogó lemeze, a horgony berregő hangot ad. Ha előtte a kulcs alsó HCSK állásban volt, a csengő folyamatosan jelez. A kezelő az 1-es hüvelybe bedugja kezelői dugóját, az esőlemezt alapállapotba helyezi, leakasztja a kézibeszélőt és „központ” szóval bejelentkezik. A hívó bemondja, hogy pl. az 5. előfizetővel kíván beszélni. A kezelő rápillant az 5-ös hüvelyre. Mivel látja, hogy üres a hüvely (szabad a vonal), „kapcsolom” szóval nyugtázza a kérést, majd kezelői dugaszát átdugja az 5. hüvelybe. Induktorával felcsengeti a készüléket, mely a másik oszlopnál található. Ha a készüléken bejelentkeznek, „kapcsolom a hívót” szöveget mond, majd egy szabad zsinórpárral összeköti az 1. előfizetőt az 5. előfizetővel. A beszélgetésbe a kezelő nem tud befigyelni. A beszélgetés végén a hívó helyreteszi a kézibeszélőt és ismét megforgatja az induktort. Ekkor a központban a zsinórpárnak megfelelő lejelentő jelfogó jelez. A kezelő észleli a beszélgetés befejezését, kihúzza a zsinórpárt a hüvelyekből, ezzel bontja a vonalat.

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.