museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_95.10.0.]
Szelektív LB társas központ, 4 állomásra (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Szelektív LB társas központ, 4 állomásra

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az LB társas berendezés egy főállomási dobozból, valamint tőle távol, több alállomási dobozból áll. A T16 95.10.0. számú tárgy ennek a rendszernek az alállomási doboza. A kistelepüléseken hétköznap csak 8 órás postaszolgálat működött. Hogy zárás után is lehessen telefonálni, társas központokat alkalmaztak. A főállomási dobozba 10 helyközi vonal csatlakoztatható, 1-1 helyközi áramkörre 4 alállomási doboz kapcsolható. 1-1 alállomási doboz 4 időntúli állomást képes kiszolgálni, tehát egy társas szerelvény kapacitása 160 időntúli állomás. Két időntúli állomást a kezelő össze tud kapcsolni, ezen kívül körözvényadásra is van lehetőség.

Material/Technique

Fém /

Measurements

HxSzxM: 380x190x180 mm

Detailed description

Az LB társas berendezés egy főállomási dobozból, valamint tőle távol, több alállomási dobozból áll. A T16 95.10.0. számú tárgy ennek a rendszernek csupán az alállomási doboza. A kistelepüléseken hétköznap csak 8 órás postaszolgálat működött. Hogy zárás után is lehessen telefonálni, társas központokat alkalmaztak. A főállomási dobozba 10 helyközi vonal csatlakoztatható, 1-1 helyközi áramkörre 4 alállomási doboz kapcsolható. 1-1 alállomási doboz 4 időntúli állomást képes kiszolgálni, tehát egy társas szerelvény kapacitása 160 időntúli állomás. Két időntúli állomást a kezelő össze tud kapcsolni, ezen kívül körözvényadásra is van lehetőség. A szürke alállomási dobozban VK átváltó kulcs, EB1-4 átváltó billentyűk (ebből 3-nak a műanyag gombja letörve), 8 jelfogó, ellenállások, kondenzátorok és szelén egyenirányítók foglalnak helyet. A helyközi vonal a kulcs középső állásában a helyi LB központhoz, baloldali állásában az alállomási dobozhoz, jobboldali állásában a következő központhoz kapcsolható át. Az időntúli állomások a billentyű nyugalmi helyzetében a helyi központhoz, a billentyű benyomásakor az alállomási szerelvényhez kapcsolódnak. A helyi központ kezelője a szolgálati ideje lejárta után a berendezést üzembe helyezi, majd hívást kezdeményez a főállomási központba. Sikeres kapcsolat csak akkor jön létre, ha az átváltás (beüzemelés) rendben megtörtént. A próba megtörténtét az al- és főállomás kezelője egyaránt köteles munkahelynaplójába bejegyezni. Az állomások szolgálati időn túl, azaz a berendezést működtetve 2 számjegyű számokkal hívhatók. A hívószámok az alállomási doboz szerelőlapján rövidrezáró dugók segítségével állíthatók be. Az időntúli állomás szolgálati időn túl is induktorával hív. A folyamatos szolgálatban lévő központ kezelője a lámpa kigyulladását észleli, jelentkezik, majd azonosítás végett letárcsázza a hívó számát. A további kapcsolás nem változik. Az alállomási szerelvény a működtető áramot a főállomástól nyeri. Forrás: Tar Sándor: Híradástechnikai Hálózatszerelő Szakmai Ismeretek I. Bp., 1965.

Literature

  • Tar Sándor (1965): Híradástechnikai Hálózatszerelő Szakmai Ismeretek I. Budapest
Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.