museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_93.9.0.]
Nyilvános távbeszélő készülék ICCB-5 (szürke) (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Nyilvános távbeszélő készülék ICCB-5 (szürke)

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A kezdetben 1 Ft-os, később 2 Ft-os érmével működő pénzbedobós távbeszélő készüléket helyi hívásokra használták. A szürke színű acél készülékház két független zárható egységből állt (készülék és persely). Az automata átváltó kar érintkezője a kézibeszélő felemelésekor mechanikusan késleltetve működött. Ha beszéd közben újabb pénzérmét dobtak be, a beszélgetési idő meghosszabbodott.

Material/Technique

Fém, bakelit /

Measurements

HxSzxM: 300x150x440 mm

Detailed description

A pénzbedobós készülék (régebben pénzbeszedős, újabban nyilvános névvel is említik) olyan távbeszélő készülék, ahol a beszélgetési díjat a készülék bevételezi, de ha nincs beszédkapcsolat, a pénzt vagy tantuszt visszaadja. A CCB-5 típusú többérmés készülék kifejlesztését az időszerinti számlálás széles körű bevezetése indokolta. Két változata volt: helyi vagy helyközi változat. A helyi 1 db 1 Ft-ost, a helyközi 3 db 2 Ft-ost vételezett be. A 2 fajta készülék egyforma, csak a mérlegszerkezet más az érme miatt. A bevételezés 48V-os póluscserével történik. A kézibeszélő felemelése után tárcsahang érkezik a központból. Az érme bedobása után megszűnik a hívómű rövidzárja, azaz lehet tárcsázni. Hívott jelentkezik esetén a polaritás felcserélődik, a készülék jelfogója meghúz, az érmét bevételezi, a hívómű újra rövidzárba kerül. Ha nincs beszédállás, nincs polaritáscsere, a kézibeszélő visszahelyezésekor az érme a kidobónyílásba kerül. Az automata átváltó kar rugócsoportjának bontása késleltetett, így jogtalan gyors szaggatás (impulzálás) lehetetlen. A helyközi változat némi többletszolgáltatást nyújt. Hívott jelentkezik esetén a központból a bevételezés indítása 10-20 mp késéssel indul, ez idő alatt – ha téves a hívás – bontáskor az érméket visszaadja. A készülékbe időmérő is be van építve, amely 6 db számláló impulzust tud számolni. 6 impulzus után a készülék erőszakosan bont, de előtte 15 mp-el figyelmeztető hangot ad. A 15 mp alatt újabb érméket lehet bedobni, ami a további beszélgetést lehetővé teszi. Forrás: Flanek T.: Távközléstechnikai Műszerész Szakmai Ismeret II. Bp, 1991.

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.