museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távbeszélő-történeti gyűjtemény (T16) [POM_T16_92.85.0.]
Vizsgáló asztal 7A1-típusú távbeszélő központhoz (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Vizsgáló asztal 7A1-típusú távbeszélő központhoz

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A vizsgálóasztal a Telefónia Múzeumban található 7A1-típusú rotary központ felügyeletét biztosította. A központhoz tartozó különböző áramkörök, vonalak ellenőrzésére, vizsgálatára szolgáló lámpa-, kapcsolóhüvely- és kapcsolókulcs sávokat tartalmazó asztalt trunk-asztalnak is nevezték.

Material/Technique

Fa, fém /

Measurements

HxSzxM: 1620x950x1870 mm

Detailed description

A vizsgálóasztal a 7A1 rotary központ felügyeletét biztosította. A központhoz tartozó különböző áramkörök, vonalak ellenőrzésére, vizsgálatára szolgáló lámpa-, kapcsolóhüvely- és kapcsolókulcs sávokat tartalmazó asztalt trunk-asztalnak is nevezték. A kezelőmező bal oldalán az összekötő áramkörök foglaltságát jelző ellenőrző-figyelő lámpasávok, alattuk pedig az egységes budapesti hálózat többi központja felé vezető vonalak (trunk-áramkörök) szigetelőbillentyű- és hüvelysávjai helyezkednek el. Az ún. kulcsdeszkán lévő kapcsolódugókkal különféle vonalvizsgálatokat végeztek. A vizsgálóméréseket a kezelőmező középső részén lévő Weston gyártmányú, 60 V méréshatárú, egyenáramú voltmérővel végezték. A műszer alatt középen a többi budapesti központ trunk-asztalára vezető szolgálati vonalak hüvelysávjai, alattuk pedig a külön kérésre felügyeleti áramkörre kötött távbeszélővonalak megfigyelésére szolgáló lámpa- és hüvelysávok helyezkednek el. A műszertől jobbra az összekötő áramkörök összekötő figyelő lámpasávjai, alattuk pedig a regiszteráramkörök ellenőrzésére szolgáló 5-ös billentyű- és lámpasávok láthatók.
Beszédes Ernő visszaemlékezése:
Én a szegedi 7DU központban levő asztalt ismertem, minden nap vizsgáltam. Hiba jelentésekor 1. karton elővétele (nagyon fontos információkat tartalmazott. (Név, pontos cím, készülék típusa, hurokellenállás, ha iker akkor a doboz hol van elhelyezve. illetve mit szabad a vonalon csinálni. Ez azért érdekes, mivel az egyszerű vizsgálatot a rácsengetéssel fejeztük be. A kartonra rá volt vezetve, hogy milyen vonalról van szó. Ha a vonal szirénavonal volt szigorúan tilos volt a rácsengetés. A rácsengetéskor indította a városrész szirénáit. Ez Szegeden megtörtént 1976-ban. ) 2. A felet visszahívtuk és a kulcsok különböző állításával vizsgáltunk: a, b ág föld, idegen, szakadás a-b ág csere, számtárcsa vizsgálat stb. 3. A rácsengetéssel zártuk a vizsgálatot. Ha részletesebb és pontosabb mérésre, vagy vizsgálatra volt szükség, akkor a rendezőről zsinórral adtuk be az asztalra a vizsgálandó vonalat. Az asztalra voltak kihozva a hibabejelentő száma 03, mentő és tűzoltó többlethívás lámpái ez azt jelentette, hogy az említett vonalak foglaltsága esetén a vizsgáló asztalra futottak a hívások, az interközpont közvetlen hívólámpái. Ezen jelentettek hibát. A hamis-hívások riasztó lámpák, stb. Kb. ezekre emlékezem még. Nappal a hibabejelentős hölgyek látták el a szolgálatot reggel 07-21 óráig akkor éjszakásoké volt reggel 7-ig.

Map
Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.