museum-digital
CTRL + Y
en
Ferencvárosi Torna Club – Fradi Múzeum Jelvény- és kitűzőgyűjtemény [FR_T_2014.1498.1.407]
Ferencváros B-közép kitűző (Fradi Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Fradi Múzeum / Fradi Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Ferencváros B-közép kitűző

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Mark for comparison Graph view

Description

Kör alakú FTC B-közép kitűző kampós akasztóval. A fehér színű alap felső részének ívében fekete színű FERENCVÁROS „KÖZÉP” felirat, alatta hét, kézzel festett, zöld színű függőleges sáv.

„Megalakul a „B-közép” szurkolói csoport
1924-ben az újabb átalakítások következtében 37 000 fősre bővítették az Üllői úti pálya befogadóképességét. Az Üllői úti oldalon a fedett állóhelyek lelátóját lebontották, és felépítették a 140 méter hosszú, 4 emelet magas B tribünt, amit a nyugati oldalról a kis körtribün kötött össze az A tribünnel. Ennek megfelelően a pályát U alakban impozáns lelátósor övezte. A tribünök alatti területeken állóhelyeket alakítottak ki, így a B tribün alatt lévő domboldal lett a későbbi B-közép szurkolói csoport helye. A szurkolói tömörülést Radványi Pál alapította 1928-ban, aki minden hazai mérkőzésen Fradi zászlóval a kezében irányította a szurkolást. Kezdeményezésére 1931. október 25-én egy Fradi–Vasas találkozón hangzott fel először a „hajrá, Fradi”, ami innentől kezdve a korábbi „tempó” biztatást végérvényesen leváltotta.” (részlet a Fradi Múzeum: Az amatőr kezdetektől a profizmusig, A Ferencvárosi Torna Club története, 1899–1945 című kiállításból)

Material/Technique

Fémötvözet / zománcozott

Measurements

5,2x5,3x2,5 cm

Links / Documents

Ferencvárosi Torna Club – Fradi Múzeum

Object from: Ferencvárosi Torna Club – Fradi Múzeum

A Ferencvárosi Torna Club kiemelkedő fontosságúnak tartja a magyar sporttörténet kiváló sportolói és sportszakemberei által teremtett örökségének...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.