museum-digital
CTRL + Y
en
Herman Ottó Múzeum, Miskolc Kövesi Gyűjtemény [HOM_KGY_KI_2016.106.]
Uitz Béla: Női fej (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Herman Ottó Múzeum / Mészáros Viktória (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Uitz Béla: Női fej

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Uitz Béla monumentalitásra hajló, szuggesztív tehetségből táplálkozó művészetét a modern irányzatok (a francia kubizmus, az olasz futurizmus és a német expresszionizmus) tanulságai nagymértékben befolyásoltak az első világháború idején, amikor Kassák Lajos mellett Uitz az aktivizmus egyik főszereplőjévé lépett elő. Női fej című képét, amely a festő talán legerőteljesebb korszakának szülötte, az egyéni kifejező szándék és a nemzetközi avantgárd egyes jellemzőinek szerencsés ötvöződése jellemzi. A portré műfaj hagyományos felfogásától eltérően a festő láthatólag nem az egyéniség vagy egy társadalmi típus megragadására, hanem általánosabb sémaként, modellként kezelve az alakot tömeg- és formaérzetek kifejezésére törekedett. Az okker árnyalataival plasztikusan megmintázott fej – mint az ábrázolás magja – szilárdan áll a képfelületet átjáró tiszta, kék sodrásban, beleékelődve a nyak izmos kötegén keresztül a dinamikus erővonalak által meghatározott háttér és az ugyancsak lendületes gesztusokkal modellált, markáns kontúrokkal határolt robusztus törzs foglalatába. Feltűnő a vállak átlós vonala, az expresszív torzítás, melynek nyomatékos hatása a csavart formájú bal kar túlzottan magas helyzetéből adódik, fokozva a szerkezet feszességét. A kissé férfias jellegű nő szenvtelen arckifejezése szinte méltóságos nyugalommal emelkedik ki a robbanékony formaképződés közepette. A mű egésze az impulzív erők túláradása és a rendező önfegyelemre jellemző higgadtság közötti küzdelmes egyensúlykeresésről tanúskodik.

Material/Technique

Karton / Olaj

Measurements

55 x 42,5 cm

Literature

  • Bajkay Éva (1987): Uitz Béla. Képzőművészeti Kiadó, Budapest
  • Kállai Ernő (1990): Új magyar piktúra 1900-1925. Budapest, Gondolat
  • Molnos Péter (2013): A titkos gyűjtemény. Kieselbach Galéria, Budapest
  • Németh Lajos (1972): Modern magyar művészet. Corvina Kiadó, Budapest
Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Object from: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum az egyik legnagyobb vidéki múzeum Magyarországon. Hálózatába tartozik Miskolc múzeumainak többsége, hét városi...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.