museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_2005.115.1]
Centrum Áruházak kártyanaptár 1971 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Centrum Áruházak kártyanaptár 1971

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Centrum Áruházak kártyanaptár, 1971

A Centrum Áruházak Magyarország egyik legnagyobb áruházlánca volt, a Skála mellett. Az áruházlánc évtizedeken keresztül árulta termékeit Magyarország nagyobb városaiban. A Társaság eredete 1882-re vezethető vissza, Magyarország első áruháza, a „Guttman Jakab” megnyitásához. A vállalat történetének fontos állomása volt a Párizsi Nagyáruház (későbbi nevén Divatcsarnok) megnyitása, melyet 1926-ban a Corvin Áruház követett. Az áruházakat 1948-ban államosították, ezután azok különböző formában működtek.1966-ban jött létre az Országos Áruházi Vállalat, amely 1967-ben vette fel a Centrum Áruházak nevet. A rendszerváltást követően a vállalatot privatizálni kezdték. 1991-ben az átszervezést követően a vállalat Centrum Áruházak Kft. néven működött, később részvénytársasági formát vett fel. A vállalat 1999-ben fuzionált a Skála Divatházzal. – forrás: wiki

A Vállalat kártyanaptárain olyan neves grafikusok dolgoztak, mint Pusztai Pál és Sajdik Ferenc, valamint olyan híres modellek szerepeltek rajtuk, mint Pataki Ági, Pintér Mari és Halász Ilona.

1945 után a kiskereskedelem krémjét jelentő áruházakat államosították, Budapesten az emblematikus üzletközpontok közül több is a Rákóczi úton működött, amelyek a szocialista időszakban új neveket kaptak, mint például Lottó, Verseny, Úttörő Áruház stb. Majd lassan megkezdődött egy koncentrálódási folyamat, és egész hálózatok léptek a színre.

1966-ban megalakult az Országos Áruházi Vállalat, amely egy évvel később Centrum Áruházakra változtatta a nevét. Legismertebb fővárosi tagjaik közé sorolhatjuk a Blaha Lujza téren a Corvin Áruházat, illetve az Andrássy úton a Divatcsarnokot (Párisi Nagyáruház), de a hatvanas években sorra épültek vidéken is a Centrum áruházak, amelyek egyre nagyobb választékot kínáltak a nagyvárosokban. Szegeden például 1966-ban, Kecskeméten pedig 1983-ban nyitotta meg kapuit a 8000 négyzetméteres Centrum Áruház, amely akkoriban az egyik legnagyobb vidéki egysége volt a láncnak. A hálózat a rendszerváltás környékén mintegy 25 egységgel rendelkezett az országban.


A teljes cikk: http://realista.hu/news/details/133029

A fehérkeretes kártyán egy elegáns, hölgy kék, zöld, fekete koncentrikus körös esernyőt tart a kezében kicsit Klimt képeire emlékeztető mintájú kabátban tölti be a kép nagyrészét. A jobb alsó sarokban az áruház logoja szerepel.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.