museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_SZK_1974.18]
Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár kártyanaptár 1970 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár kártyanaptár 1970

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár kártyanaptár 1970
A terménykereskedéssel foglalkozó Kohner bankház és a Magyar Általános Hitelbank magyar részről, valamint az Elberfelder Textilwerke és a lipcsei Kammgarnspinnerei Stöhr Co. részvénytársaságok német részről 1922-ben alapították meg a Hazai Fésüsfonó és Szövőgyár Rt.-t, ezzel új iparágat honosítva meg Magyarországon, a különlegesen finom minőségű ún. fésült gyapjú előállítását.
Budapesten a IX. kerületben a Soroksári úton szomszédos Fegyvergyártól megvett telken az I. világháború alatt épült, de már üzembe nem helyezett fegyvergyári épületeket 1922-23-ban alakították át textiltermelési célokra, Quittner Ervin tervei alapján. Az első főépületet a fonó-, a másodikat a mosó-, fésülő- és szövő-, végül pedig a harmadikat a kikészítő- és a festőüzem részére létesítették, valamint elkészült az energiát szolgáltató erőtelep kéményes nagycsarnoka. Az időközben szükségessé vált bővítésekre 1939-42-ben került sor, Györgyi Dénes tervezésével.
A gyár épületeinek formavilága igen eltérő, de a Quittner-féle épületeknél azonos a magas, nagy szemű kavicsokkal fedett lábazat.
Az 1929-es gazdasági világválsággal összefüggő szanálást követően a 1930-as években nagy fellendülést élt meg a gyár, fonaltermelése csaknem ötszörösére emelkedett, igaz a szövettermelés növekedése ettől elmaradt. Kiépült a gyár teljes vertikalitása, a gyapjúmosástól a textilkikészítésig minden munkafázist elvégezhetett. A Fésüsfonó 1944 december 23-ig üzemelt, ekkor már nagyrészt honvédségi megrendelésekre. A harcok során néhány találat érte, de jelentősen nem károsodott. A németek által elrendelt üzembénítás végrehajtásának köszönhetően elkerülhette a felrobbantást. A háborút követően a gyár az ország egyik legnagyobb gyapjúipari üzeme volt. Német tulajdonosi részesedése miatt 1946-ban a Szovjetunió tulajdonába került, egészen 1952-ig. Az 1960-as évek összevonásai keretében hozzárendelték a kistarcsai Fésüsfonó gyárat. A nagyvállalat a gyapjuipar fésülési kapacitásának 88 %-át, fésüsfonó kapacitásának 60 %-át képviselte. Az 1960-1970-es években a gyár fő terméke a Terlyster szövet lett, jelentős nemzetközi elismerés mellett.
1990-ben privatizálták, azonban a cég néhány év múlva felszámolásra került. Jelenleg az épületek többségében nagyszámú vállalkozás, cég rendezkedett be, kivéve az erőtelep nagy üzemcsarnokát, amely erre alkalmatlan volt, így romlása különösen nagyfokú. Vele szemben, a hajdani szövödei épület egy részében 2000-től működik a Bakelit Multi Art Center.
A gyártól különállóan, a Szabadkai út túloldalán, még a szovjet birtoklás idején, 1950-ben épült fel a Kultúrháza.
(egykor.hu)

A kártya egyik oldalán két, fonalgombolyagot ábrázoló képen a felső felirata: ACRIL szintetikus kézikötőfonal mosható, alaktartó, vasalni nem kell!! Az alsóé: lan ACRIL szintetikus fésűsgyapju keverékü kézikötőfonal, az ACRIL minden előnyét megtartva nedvszívó, ideális.
A másik oldalon fehér alapon mustárszínű és kék keretben felül a cég emblémája, alatta fekete keretben és fekete betűkkel neve is kiírva: HAZAI FÉSŰSFONÓ ÉS SZÖVŐGYÁR
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.