museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Aprónyomtatványok_Kártyanaptárak (KD) [KD_2013.455.3]
Fegyverszaküzlet Budapest VII. kerület Wesselényi utca 74. kártyanaptár 1968 (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Fegyverszaküzlet Budapest VII. kerület Wesselényi utca 74. kártyanaptár 1968

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Fegyverszaküzlet kártyanaptár, 1968
A Budapest VII. kerület Wesselényi utca 74.

A historizáló lakóház építésére 1875 körül került sor, így a környék legrégebbi épülete. Reich Ignác megrendelésére Pichler és Brezina 1884-ben átépítette, majd 1925-től pékműhely és üzlet működött a földszinten, míg az emeletet lakás céljára rendezték be.
1926-ban a mély telek területén (az udvar végében) már működő két koksztüzelésű sütőkemence mellé a jobboldali telekhatárra építettek fel egy újabb kemencét. 1930-ban átalakították a földszinti üzlethelyiséget. 1964-ben az udvari három sütőkemencét elbontották és helyette fegyverjavító műhelyt alakított ki az Általános Vas- és Fémipari KTSZ. Ezzel egyidejűleg történt az utcai homlokzat ismételt átalakítása, és az egyszerű fémkeretes kirakatablakok elhelyezése is. A ház máig megőrizte díszes homlokzatát, az épületbelsőben fennmaradt az eredeti lépcsőház és díszes kovácsoltvas korlátja, valamint a lakásbelső fúvott üvegablakai. A Diana Fegyverszaküzlet Vétel Eladás Javítás neonreklámok már nincsenek meg, de a helyük olvasható. Az épület a fotók tanúsága szerint leromlott.

A fehérkeretes, sárga alapszínű kártya alsó felét egy fekete revolver fotója foglalja el, fölötte egy fekete-fehér lőlap, közepén három golyónyommal telitalálatot jelez, körülötte fekete felirat: FEGYVERSZAKÜZLET. A pisztoly alatt a cég címe olvasható: BUDAPEST, VII. WESSELÉNYI U. 84. Telefon: 224-002.
A kép jelzetlen.

Material/Technique

Papír színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.